Милион потписа за једнаке плате у ЕУ

Радикална десница југоисточне Европе тражи организовање референдума о изједначавању плата у ЕУ. Европска комисија је добила грађанску иницијативу која се односи на смањење разлика у платама и економских разлика.

Иницијативу је покренуо покрет Wage union иза кога стоји мађарска радикална десна странка Jobbik, коју подржавају пријатељски покрети из Хрватске, Пољске, Словачке, Румуније, Бугарске, Летоније и Естоније. Реч је о земљама у којима су плате знатно ниже него на западу. Услов да Европска комисија разматра иницијативу је да Jobbik за годину дана скупи милион потписа, пише večernji.hr

„Ако иницијатива за годину дана прикупи милион потписа из барем седам различитих држава чланица, Комисија ће морати да реагује у року од три месеца“, наводи се у саопштењу из Брисела, а преноси Телеграф.

Габор Вона, председник Jobbik је изјавио да жели да се након једнакости цена у заједничкој држави постигне и једнакост плата.

Тренутно се просечна годишња нето плата у 2015 години креће од 4000 евра у Бугарској, 8000 евра у Мађарској, 10 000 евра Хрватској и Чешкој, 30 000 евра у Аустрији и Немачкој, до 38 500 евра у Луксембургу.

Аналитичар Звонимир Савић каже да су разлике у платама последица различитог нивоа развијености и да најразвијенија европска земља има 5,7 пута већи БДП од најнеразвијеније. Сходно томе је и распон плата 1:10.

„Сигурно је да такве разлике треба смањивати, али битан је начин на који се то чини. Раст плата морао би да буде усклађен са растом продуктивности, како се не би стварале макроекономске неравнотеже и угрозио раст привреде“, каже он.

Ката