Висока представница ЕУ за спољну политику и безбедност Федерика Могерини изјавила је да су преостале разлике око планираног војног штаба превазиђене и да би он могао званично да постане оперативан за неколико дана.

Према претходним наводима «дипломатских извора», британски приговори на било какав предлог да би штаб могао да има оперативну војну улогу кочили су постизање договора, али је Могерини истакла да је пут за то сада рашчишћен, пренео је АФП.

«Разумем да је (споразум) финализован и да имамо неколико дана да добијемо званичан текст», рекла је Могерини новинарима након састанка са минситрима одбране ЕУ у Бриселу, пренео је Ројтерс.

Она је нагласила да није било застоја нити потребе да се поново размотри политичка одлука које су свих 28 држава чланица донеле у марту да се успостави служба за војно планирање и спровођење (МПЧ).

У саопштењу министара одбране ЕУ наводи се да се државе чланице радују ефикасном успостављању, као краткорочном циљу, службе за војно планирање и спровођење у склопу војног особља ЕУ у Бриселу».

«МПЧ ће преузети одговорности на стратешком нивоу за оперативно планирање и спроводити неизвршне војне мисије ЕУ», наводи се у саопштењу.

МПЧ ће првобитно кооридинисати трима таквим мисијама којима се обучавају владине снаге у Малију, Централноафрицкој Републици и Сомалији, наводи француска агенција.

Тагови: ; ; ;