Русија захтева недвосмислену реакцију од других лидера земаља «нормандијске четворке» (поред Русије и Украјине ту су и Немачка и Француска), аустријског, председавајућег ОЕБС-а и држава-чланица ове организације на покушаје да се Украјинска православна црква укључи у политичке сукобе у Украјини, изјавио је стални представник Русије при овој организацији Дмитриј Балакин.

Он је подсетио да су у извештајима посматрачке мисије ОЕБС-а евидентиране чињенице насилног отимања имовине цркве попут одузимања храма у Ровењској области. Такође, данас је и украјински парламент требао да разматра антицрквене законе, што није учињено због недовољног броја гласова у парламенту.

«Очекујем недвосмислену реакцију осталих лидера Нормандијске четворке, као и аустријског, председавајућег мисије ОЕБС (шефу дипломатије Себастијану Курцу послато је писмо митрополита Илариона), извршних структура наше организације, због ове несумњиво ванредне ситуације. На основу тога ћемо судити о томе колико су искрени у заштити принципа и норми ОЕБС-а»- рекао је Балакин.

 

Тагови: ;