Словеначки министар спољних послова Карл Ерјавец изјавио је да је изненађен негативним хрватским реацијама на одлуку словеначких власти да забране концерт Марка Перковића Томпсона у Марибору. Ерјавец је оценио да је то вероватно резултат нервозе Загреба због очекивања скоре одлуке арбитражног суда о граничном спору Словеније и Хрватске, објавили су словеначки медији, преноси Хина.

«Томпсонови концерти већ су били забрањивани или је за њих отказана дворана, на пример у Аустрији и Швајцарској, али и у самој Хрватској, па се чудим тим реакцијама хрватских власти. Нека у Хрватској погледају зашто Томпсонових концерата није било у Пули или Умагу. Зато мислим да то није никаква посебна афера и да су наша тела одлуку донела суверено и у складу са прописима», рекао је Ерјавец за СТА.

Након што су градске власти Марибора забраниле концерт хрватског кантаутора који глорификује усташтво Марка Перковића Томпсона хитно је реаговао хрватски државни врх, а портал Индекс се обрушио критикама на премијера примећујући да очито не зна о каквом је репертоару реч, те му препоручује да погледа његове наступе.

Томпсон је, наиме, требало у суботу да одржи концерт у Марибору, али су тамошње власти забраниле концерт на основу препорука словеначке полиције која је закључила да би «на мариборски Томпсонов концерт могле доћи особе из суседних држава које су карте куповале преко интернета».

Због тога је словеначка полиција оценила да би на концерту могао бити повећан ризик од почињења кривична дела.

Критикујући реаговање државног врха, Индекс констатује да су поступили по принципу «куд Томпсон оком, туд Пленковић и Колинда скоком».

Указује се да је Томпсон познат по томе да је зарадио милионе на «песмуљцима» о домољубљу, богу и породици, а након те одлуке Словенаца кренуо је у офанзиву у популистичким медијима, све до захтева упућеном хрватским властима да га заштитее.

Није дуго требало чекати, примећује овај медиј, на реакцију премијера Андреја Пленковића и председнице Колинде Грабар Китаровић који су «одмах послушали Томпсонов захтев и покренули дипломатску акцију према Словенији».

Колинда је тако поручила да је забрана «контрадикторна јер је музика ту да спаја људе». Какви су то људи које «спајају» песме о клању Срба и лешевима које носи Неретва, председница се није сетила појаснити, констатује Индекс.

Пленковић, на пример, констатује се такође, не види разлог за журбу у ситуацији кад му у влади недостају четири министра, али је пожурио да би у предизборно време заштитио једну од икона деснице, па је тако одмах затражио од хрватске амбадорке у Љубљани да «испита о чему се ради и да га извести о томе који су разлози за забрану концерта».

«Мени није познато који би то разлози могли бити», изјавио је Пленковић којег, наводи портал, осим анемије, због које није служио војску, очито тресе и амнезија.

Подсећа се да је овај медиј још 2003. године објавио снимак који доказује да је Томпсон на својим концертима певао песму «Јасеновац и Градишка Стара» која слави Анту Павелића и усташке злочине над Србима.

Томпсон је прво тврдио да се тога «не сећа», да би недуго након тога признао да је ипак певао поменуту песму и то, како је тада навео, «свуда по хрватским трговима и дворанама».

«Те 2003. године Пленковић је био у Бриселу, па можда није пратио догађаје у Хрватској као ми који смо били овде све то време. С обзиром на то да Пленковић не зна шта је то Томпсон певао и шта се догађа на његовим концертима, време је да га подсетимо», наводи портал цитирајући, само за Пленковића, речи песме «Јасеновац и Градишка Стара», коју је овај певач, према сопственом признању, изводио више пута.

Пленковић се прави мутав, констатује Индекс и подсећа да ово није прва забрана Томпсонових концерата. Забрињавали су га у Аустрији, Швајцарској, Немачкој…

«Ако премијера треба подсетити шта су били Јасеновац и Стара Градишка, ко су били Макс Лубурић, Јуре Францетић и Анте Павелић, учинићемо и то. У међувремену, нека премијер послуша песму ‘Јасеновац и Градишка Стара’ и нека погледа снимке с Томпсонових концерта на којима се неретко виде нацистички поздрави, а публика редовно уочи извођења песме ‘Бојна Чавоглаве’ урла усташки поздрав ‘за дом спремни’, с којим та песма и почиње», навео је портал Индекс.

Ако, како кажу, ни након тога Пленковићу не буде јасно због чега је Томпсонов концерт забрањен у Словенији, нека се обрати онима који су одлучили да забране његове концерте у Аустрији, Швајцарској и Немачкој.

«Кад већ Пленковић очито није упознат са ситуацијом у Хрватској, можда му колеге из Европске уније могу објаснити због чега је Томпсон итекако проблематичан у цивилизованом свету», наводи Индекс.

Иначе, Пленковић је познат по оклевању да нареди уклањање спомен-плоче погинулим ХОС-овцима која је постављена у центру Јасеновца и на којој је уклесан усташки поздрав «за дом сремни».

А што се тиче председнице Китаровић, она се још раније изјаснила да јој је Томпсон један од омиљених певача, које је, како је рекла гостујући на једном хрватском радију, заволела због ћерке Катарине и сина Луке.

«Они су његови (Томпснови) обожаватељи и сваки пута кад сам их возила аутомобилом, они су на задњем седишту из свег гласа певали Томпсонове хитове», рекла је Колинда и као једну од омиљеник песама навела «Долазак Хрвата», коју певуши у свакој прилици.

 

Танјуг/РТС

Тагови: ; ; ; ; ; ; ; ;