У Кијеву на тргу испред украјинског парламента одржана је молитва којој је присуствовало око 10 хиљада верника Украјинске православне цркве Московске патријаршије. Они су молили посланике да не доносе антирелигиозне законе № 4128 и № 4511, који су били уврштени у данашњи дневни ред парламента.

Како је саопштио Информативни центар УПЦ овом молитвом верници су изразили супротстављање нацрту закона који може озаконити «црквену отимачину» и дискредитовати УПЦ и обезбеђење државне контроле над њеним радом.

«Верници су се данас окупили испред зидова украјинског парламента како би се помолили за разум посланика и подсетили их на одговорност пред богом и украјинским народом»- наводи се у саопштењу.

Предлог закона №4128 има за циљ да легитимише шему отимања православних храмова и представља грубо мешање у унутрашња питања верских заједница.

Предлог закона № 4511 значајно крши право грађана Украјине на слободу вероисповести, дискриминише грађане по верској основи, и доводи у будућности до забране вршења молитви у својим црквама, рекао је председник Синдикалног правног оделења УПЦ протојереј Александар Бахов.

Према његовим речима, у случају да овакви законски пројекти буду усвојени црква ће наћи начина да се заштити како на унутрашњем тако и на међународном плану.

Митрополит Онуфрије који је дошао данас да подржи вернике изјавио је да је Украјинска православна црква, црква која обједињује украјински народ на истоку, западу, северу и југу државе.

 

Тагови: ;