Професорка политичких наука у Скопљу Биљана Ванковска каже за РТС да су велики изазови пред новом власти у Македонији.»Ово је улазак у нову фазу кризе, да ли ћемо затим изаћи из ње остаје да се види», истиче Ванковска.

«Тешко је рећи да је Македонија изашла из политичке кризе, тиме што је Зоран Заев добио мандат за састав нове владе, али је час олакшања и тим потезом се отворио пут ка конституисању свих институција», рекла је Ванковска за РТС.

Навела је да се зна шта је Заев гарантовао, као и да је јавност имала увида у копију тог дописа.

«Он је у име својих коалиционих партнера изјавио да ће штитити државне интересе, унитарност итд… То је све нешто веома чудно у најмању руку, зато што са печатом једне странке гарантује се нешто што се подразумева. Сви они који врше јавне функције уствари полажу заклетву и наравно да се очекује да раде у складу са Уставом», указала је Ванковска.

Сматра да је то «један мали циркус, који је створила ова политичка ситуација».

Када је реч о «тиранској платформи», наглашава да нико не зна шта је са њом.

«Шта је са тиранском платформом — то нико не зна, зато што је одмах данас након изјаве Заева да већ улази у фазу формирања владе дошла порука од његових коалиционих партнера да они очекују да се он придржава свега онога што су и они као странке обећали својим гласачима», објаснила је Ванковска.

Према њеном мишљењу, сада предстоји период у коме ћемо видети преговоре између владајућих странака.

«То неће бити лака позиција за Заева, зато што је он лидер можда највеће странке у тој коалицији. Међутим биће увек зависан од ове три странке које ће се надметати са својим захтевима и то очито да су ти захтеви етнички», истиче Ванковска.

Тврди да сада можда јесте мирнија политичка ситуација у Македонији, зато што сада ВМРО прихвата пораз и већ почиње да се понаша као опозициона странка.

«Међутим, не треба заборавити да су локални избори већ заказани за октобар и ово ће бити кампања од неколико месеци, где ће се фокус сада једноставно преселити са централног нивоа на локални ниво и ВМРО се тамо неће тако лако предати као што неки очекују», закључила је Ванковска.

Извор РТС

Тагови: ; ;