Председник Белорусије Александар Лукашенко, данас је у Дворцу независности у Минску наградио председника Србије Томислава Николића орденом «Пријатељство народа», преноси БЕЛТА.

 

 

Државна награда уручена је за значајан допринос јачању мира, сарадње и пријатељских односа између Белорусије и Србије.

 

Уручујући награду, Лукашенко је нагласио да веома цени став Николића према Белорусији.

„Суштина тог става је у томе да је Томислав Николић још пре свог избора за председника не само долазио у Белорусију, већ је отворено и принципијелно подржавао, заузимао оштру позицију у заштити интереса белоруског народа. То је главно, јер смо обавезни да сарађујемо са председником. Без обзира да ли се допадамо један другом, ми треба да прихватамо реалност. Као човек — пре избора — Томислав Николић је био посебан за нашу земљу“, истакао је Лукашенко.

Председник Србије Томислав Николић рекао је да је његова обавеза била да на крају мандата поново посети Белорусију.

„Желео сам да сумирамо шта смо то све успели за ових пет година да подигнемо у односима Србије и Белорусије, да видимо где још нешто шкрипи, како може да се настави. Велике су турбуленције у свету, а пријатељство Србије и Белорусије остаје заувек», рекао је Николић.
Он је нагласио да је са колегом Лукашенком разговарао о великим инвестицијама белоруским у Србији и српским у Белорусијим и заједничким инвестицијама у производе из наменске индустрије које бисмо продавали другим државама.

„Србија има великог пријатеља у Белорусији, Белорусија у Србији. Белорусија много очекује од сарадње Србије са Кином пошто је Кина определилла Србију за стожер сарадње са југоисточном Европом», рекао је Николић.

До сада је председник Белорусије четири пута посетио Србију, а председник Србије три пута је посетио Минск.

Белорусија и Србија имају и успешну сарадњу у међународним организацијама где успешно пружају подршку једна другој. До сад је 15 белоруских градова, укључујући и обласне центре побратимљено са градовима Србије.

Тагови: ; ; ;