Поводом обележавања сто година од смрти војводе Радомира Путника, министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања, Александар Вулин, предводио је државну церемонију одавања почасти и полагања венаца. Поред министра Вулина, венце су положили и одали почаст и представници Министарства одбране и Војске Србије, града Београда, потомци војводе Радомира Путника, као и представници удружења.

Министар Вулин је истакао да је војвода Радомир Путник најистакнутији део једне победничке и бескрајно храбре генерације, модернизовао је српску армију, увео правила тада модерног света, али важније од свега, сачувао њен слободарски дух и њену непоколебљиву жељу да се за слободу бори.

„Војвода Путник је победник у Балканским ратовима, победник Првог светског рата, он је представник најславније генерације у историји овог народа, човек који слободу није дао ни за шта. На жалост, свој живот је завршио болестан, далеко од Србије. Није дочекао да види како се српска армија победоносно враћа у Србију, али без његове команде и живота посвећеног тој армији и земљи не би било ни победоносног повратка, не би било те велике генерације“, рекао је министар Вулин.

„Војвода Радомир Путник је пример како се оно што зовемо стручношћу може повезати са оним што зовемо идејом. Он је био врхунски професионалац, један од највећих војних стратега свог времена, али и бескрајно заљубљен у Србију и идеју слободе. Генерација Радомира Путника није могла да бира своје ратове, није могла да бира сукобе у којима ће учествовати, баш као ни наша генерација. Генерација Радомира Путника није могла да бира када ће се борити, али је изабрала за шта ће се борити. За слободу изнад свега, баш као и наша генерација. Нисмо могли да бирамо ратове у којима ћемо учествовати, нисмо могли да бирамо када ћемо их водити, али смо их водили зато што смо желели слободу“, истакао је министар Вулин.

„Подсећајући се великих људи као што је војвода Путник који је тешко болестан организовао повлачење српске војске преко Албаније, који је умро не дочекавши да види слободну Србију показујемо поштовање према нашој прошлости, а народи који се не сећају прошлости немају право на будућност”, истакао је Весић.

Венце су, осим Вулина и Весића, положили и представници Министарства одбране и Војске Србије, потомци војводе Радомира Путника, представници невладиних организација опредељених за неговање традиција ослободилачких ратова Србије.

Церемонију обележавања стогодишњице смрти војводе Путника организовао је Одбор за неговање традиција ослободилачких ратова Србије Владе Републике Србије.

Радомир Путник, рођен 24. јануара 1847. године у Крагујевцу, био је српски војсковођа, војвода, начелник Главног ђенералштаба Војске Краљевине Србије у балканским и Првом светском рату. Војничко звање стекао је на Артиљеријској школи у Београду. После многих прекоманди и напредовања у служби, 1903. године постављен је за начелника Главног ђенералштаба.

Творац је модерне српске војске — у оквиру школовања и обуке официра увео је решавање тактичких задатака, војску је осавременио новим наоружањем и на кључна места поставио талентоване официре.

Од 1912. до 1916. године налазио се на положају начелника Врховне команде. После Кумановске битке 1912. године постао је први српски високи официр са почасним чином војводе. Са грчког острва Крф 1916. године отишао је на лечење у Ницу, у Француској, где је и преминуо 17. маја 1917. године.

Танјуг/Министарство за рад, запошљавање, борачка и социјална питања

Тагови: ; ; ;