У Сирији се десио још један инцидент у којем су амерички авиони напали војне јединице повезане са званичним Дамаском.

Амерички напад на владине снаге у Сирији је недопустив и крши суверенитет земље, изјавио је заменик министра иностраних послова Русије Генадиј Гатилов.

Поред тога, како каже Гатилов, Сједињене Америчке Државе и међународна коалиција треба да се боре у Сирији са организацијама као што су «Исламска држава» и «Џебхат ан Нусра» (терористичке организације забрањене у Русији), не са војском председника Башара ел Асада .

Службени Дамаск је рекао да је напад на регуларну сиријску војску на Ал Танф аутопуту довео до губитка људских живота и нанео је материјалну штету.

Према Дамаску, ова акција Ратног ваздухопловства САД показује стварне циљеве међународне коалиције у Сирији, при чему се нијдено америчко оправдање за тај инцидент не поклапа са оперативном ситуацијом која се јуче развила на државном аутопуту Ал Танф.

Професор Московског државног универзитета, доктор политичких наука Андреј Манојло је у разговору са ФБА «Економија данас», рекао да је за сада немогуће изједначити ову ситуацију са ракетним нападом САД на сиријски аеродром «Шајрат».

«Овај инцидент је веома контроверзан, јер Американци нису гађали сиријску војску, него јединице које признају ауторитет председника Асада, а све се то догодило у зони деаскалације за коју су Сједињене Америчке Државе директно одговорне», каже Манојло.

У том смислу треба напоменути да снаге председника Асада снаге не чине само јединице регуларне Сиријске војске, већ и трупе либанског «Хезболаха», као и снаге приватних војних компанија и добровољачке јединице састављене од становника Ирана.

«На Асадовој страни се боре припадници разних војних снага, а има чак и добровољаца из Ирана где се такође води грађански рат. Узгред, те јединице чине углавном Хазари. Због тога је војна коалиција под вођством Дамаска веома разнолика и чине је разне оружане групе, и на једну од тих оружаних група је јуче америчко ваздухопловство и нанело ударе», закључује Манојло.

Истовремено, како експерт каже, треба напоменути да су Американци неколико пута, пре него што је ракета бачена на колону, упозорили руководство да треба да промене курс због тога што су ове оружане јединице ишле ка америчкој зони деескалације.

«Ова упозорења су игнорисана, након чега су авиони ваздухопловних снага САД спровели демонстрациони лет… Чак је спроведен и лет упозорења, али то није утицало на одлуку колоне да иде напред», сумира Манојло.

Након тога, Ратно ваздухопловство САД је нанело ракетни удар у којем је један тенк уништен и пратећа опремом у виду багера који су потребни за изградњу утврђења за војне сврхе.

«Из тог разлога, овај удар се не може ставити у исту раван са ракетним нападом америчке морнарице на аеродром «Шајрат», јер овај пут није гађана сиријска војска, већ јединице који су у војном савезу са њима. Треба се такође и присетити да у Вашингтону постоји веома негативан став према тим сиријским снагама које се боре на страни Асада, а нису део регуларне војске. Могуће је да је та чињеница такође један од узрока инцидента у Сирији», каже Манојло.

Још једна ствар која се не може порећи је чињеница да је америчко ваздухопловство нанело удар у том делу територије Сирије, који се односи на њихову званичну зону одговорности по уговору о деескалацији.

«Због тога морамо закључити да је у овом случају ситуација много мање «линеарна» него што је то случај са ударом америчке морнарице на аеродром «Шајрат», јер је овде теже донети било какве закључке и једнозначно тумачити овај догађај. Дакле, за сада нема разлога да се категорички тврди да је ваздушни напад био директни чин агресије», закључује Манојло.

Због тога се овим инцидентом треба бавити, али пре свега полазећи од тога да ли су америчке акције биле у складу са потписаним споразумима о Сирији.

«То се односи на споразум о деескалацији, када је Сирија подељена на зоне, због чега истрага овог инцидента треба прво утврдити да ли је акција америчког ратног ваздухопловства агресија, и да ли су поступци сиријских јединица које су страдале у инциденту биле адекватне. Тек након тога ће бити могуће доносити било какве закључке», сумира Манојло.

Такође, поставља се питање и колико се војне снаге, које су у савезнишву са Дамаском, потчињене Асадовој влади, и да ли постоје значајни проблеми.

«Међутим, главни фокус треба да буде на проверу да ли САД говоре истину или не. Само ако истрага потврди да ваздухопловство САД није имало добре намере, тада се овај инцидент може назвати чином директне војне агресије Вашингтона», каже Манојло.

Тагови: ; ; ; ;