Иранци данас излазе на председничке изборе. Политички аналитичари и резултати анкета наговештавају да су фаворити досадашњи Председник Хасан Рохани и свештеник радикалних схватања Ибрахим Раиси.

Рохани је ризиковао отварајући Иран ка спољном свету и савладавајући противљење радикалних политичара да се постигне нуклеарни споразум у замену за ослобађање од погубних санкција, наводи АП.

Данас ће Рохани утврдити да ли ће доћи до реизбора, мада је то задњи пут пошло за руком 1981 године ајатолаху Али Хамнеију.

Уколико ни један од кандидата не добије већину гласова, за недељу дана ће се организовати други круг.

Раиси је и професор права и бивши тужилац који води утицајну верску добротворну фондацију и ужива подршку два главна свештеничка тела. Он заговара популистичку реторику против корупције, позивајући на много оштрији став против Запада и тврдећи да нуклеарни споразум није побољшао животе сиромашних.

Ко год од њих да победи, могао би да утиче на избор наредног врховног вође, а самим тим и на управљање земљом. Према иранском систему је Председник подређен само врховном лидеру кога бира свештенички савет и који има последњу реч о свим државним питањима.

Ката

 

 

 

 

Тагови: ; ; ; ;