Вођа српске дијаспоре Драган Станојевић је, у интервјуу за NewsFront Србија, у Београду говорио је о тренутној експлозивној ситуацији на Балкану и осврнуо се на «Порошенкову листу» на којој се нашао.

Подсетимо, најновије вести из овог региона се углавном односе на погоршање ситуације на „Косову“. Убрзо након што је француски суд ослободио војног команданта косметских терориста Албанца Рамуша Харадинаја, у непризнатој републици је изгласано неповерење Влади. Сада, у коалицији са другим командантима Ослободилачке војске „Косова“, Харадинај претендује на руководеће позиције. На самом почетку кампање је дао застрашујуће оштре изјаве против Србије. Према локалним, руским, чак и неким западним експертима, то ће довести до радикализације ситуације.

«Француски суд је одлучио да ослободи Харадинаја, што није легално, али су га пустили из политичких разлога. Он је пуштен јер је, по речима суда, за њега опасно да се врати у Србију. То јест, опасно је да одговара за злочине које је починио. Имам једно питање: Зашто не пусте све оне у Лондону који су изазвали терористичке нападе широм Европе? Чему ти двоструки стандарди? Терористи су и једни и други. Да им дамо да раде шта им падне на памет? Али, у ствари, ми разумемо да све иде по плану и да се Харадинај мора ујединити са другим косметским терористима који су убијали српско становништво. Они морају да дођу на власт. Задатак Американаца је да их поставе на власт на Космету, јер им је потребна радикализација ситуације», прокоментарисао је Драган Станојевић..

Станојевић је подсетио и на ситуацију у Македонији где је, у позадини албанског фактора, изазвана дуга политичка криза. Исто је и са албанским подручјима ван Косова и Метохије где се, на руководећем нивоу, дају екстремистичке и сепаратистичке изјаве. У оквиру теме се Станојевић дотакао испоруке руског оружја Србији.

«Србија је проруска тврђава. Овде ће народ увек бити повезан са Русијом».

Одговарајући на питање за шта су оптужени Харадинај и други команданти косметских Албанаца у Србији и шта се зна о њиховим делима, Станојевић је навео исказе сведока.

«Људи који су служили под тим командантима су изјавили како су убијали Србе, како су убијали жене, децу и старе. Они су сведочили о томе како су њихови команданти наређивали силовања деце, девојчица од 8, 11, 12 година у присуству родитеља. Све то је детаљно описано. Како су чекали у реду, како су команданти наређивали силовања, а онда се ругали, одсецали руке, прсте, вадили очи и тако даље. Страшно је то и чути али, на жалост, видимо да је у XXI веку ова врста тероризма подигла главу уз подршку моћних држава са запада, уз подршку САД. Како другачије, уз толике доказе, ти људи могу бити пуштени, а да Европа каже да им прети опасност у Србији? Ту је Харадинај, ту је Хашим Тачи – нема политичара на Космету који није починио злочине над српским становништвом».

«Можете ли да замислите да имате ратног злочинца, доказана дела, а ви их доведете на власт! Да ли је то демократија по новим стандардима? Да ли су људи, који су починили много злочина, силовали децу, сада у стању да руководе, макар и непризнатом државом? На жалост, видимо да нам је ова опасност све ближа и то је нова претња друштву».

«Када су бомбардовали и уништили Југославију, био је то као тест свету: каква ће бити реакција? Тада је НАТО користио забрањено оружје, хемијско оружје. Људи и даље умиру тамо где су бомбе падале. Нису реаговали на то. Ја ћу, као друштвени активиста и политичар, наставити да инсистирам да НАТО мора да плати за то што је урадио. Не само да су уништили инфраструктуру и привреду у вредности од неколико стотина милијарди долара, већ су починили геноцид над српским народом и нашом генерацијом. Многа деца се рађају са дефектима, многи људи умиру од озбиљних болести, укључујући и наше војнике који су били у областима које су бомбардовне осиромашеним уранијумом».

Говорећи о томе како су југословенски догађаји утицали на тренутну ситуацију на Блиском истоку и на терористичке активности у Европи, Станојевић се сложио да ту има доста сличности.

«Југославија је била платформа где су изведени експерименти. Они имају пројекат. Пре него што крену у било какву акцију, неопходно је да је медији оправдају пред сопственим народом. Мало људи зна да је семе «исламске државе» засађено у Босни почетком 90их година. Тада су створени исламистички покрети у које су укључиване вође «исламске државе.» Они који су изазвали експлозију у Лондону и извршили друге терористичке акције, обучени су у Босни. Даље, видели смо у Сирији хемијски напад. Запад изазове провокацију, а затим изведе акције које ни један закон не може да оправда».

Као други пример, Станојевић је навео убиства на Мајдану у Кијеву, за којим су следили државни удар и рат у Донбасу.

«Ако говоримо о демократским принципима, нека терористи у Лондону буду постављени на чело неке од тих република или земаља. А ако подржавају ове криминалце, зашто не би подржали и терористе који убијају по Европи? Плус што су покренули процес миграција».

Према речима Станојевића, Русија је направила велике кораке у борби против тероризма, посебно на својој територији. Али, она сама не може да реши светске проблеме.

На крају разговора смо говорили и о украјинској «црној листи» на којој се и он налази. Оно што се дешава у Украјини је наш саговорник назвао парадом идиота.

«Списак не значи ништа без законског покрића, тако да је неадекватан. Тамо пише да ја стално живим у Москви. Ја јесам често гост у хотелу «Москва», али не живим у њему. Друго, написали су да водим проруску организацију међународне дијаспоре. У ствари, моја организација је регистрована у Кијеву, а они чак ни то нису приметили. Ни у Донбасу ни на Криму нисам био».

Интервју водила уредница NewsFront Србија Оксана Сазонова.

Превела Ката

 

 

 

 

 

Тагови: ; ; ; ; ;