Пише Иван Каретни

Данас су се на друштвеним мрежама појавиле фотографије табли постављених на улазу у реоне Береговски и Виноградовски у Закарпатју у Украјини. Мађарска заједница је поставила четири табле на мађарском, јавили су локални медији.

На таблама је на мађарском написано «Виноградовска област. Мађари вас поздрављају» и «Береговска област. Граница мађарског језика». Постављање табли су иницирале вође мађарске заједнице Закарпатја Михаил Товт и Јосиф Борто. Они кажу да су табле симбол борбе Мађара за националну аутономију.

«Верујемо да Мађари у Украјини већ имају аутономију, али је тако не зовемо. Ми имамо своје школе, вртиће и универзитет. Можемо да користимо свој језик и украјински закон нам омогућава права која желимо да задржимо. Међутим, постоје неке политичке снаге које крше Устав и споразуме које је Украјина потписала и које игноришу интересе националних мањина у Украјини. Они желе да умање права која имамо данас», рекао је заменик шефа Регионалног савета Закарпатја и шеф партије КМКС Јосиф Борто.

Шеф Демократске уније Мађара у Украјини Михаил Товт је подржао напоре да се очувају права националних мањина.

«Морамо да се боримо за своја права на свом језику, својим споменицима и својом националном аутономијом», рекао је Тот.

 

Ката

 

 

 

 

 

Тагови: ; ; ;