Авијација САД је гађала колону сиријске војске и одреда који ратују на њеној страни која се кретала према ат-Танфу, граду уз границу са Ираком. Циљ је највероватније да спрече удар сиријске војске по побуњеничим групацијама које, уз подршку САД, држе тај део Сирије.

Бела кућа и Пентагон настоје да спрече сиријску војску и њене савезнике да поврате контролу над магистралним путем Дамаск-Багдад и да успоставе контролу над границом са Ираком.

Вашингтон тврди да се није радило о колони сиријске војске него о возилима са борцима „провладиних одреда” која се приближавала позицијама испред ат-Танфа.

Незванично, напад се догодио 27 км северозападно од ат-Танфа. У бомбардованој клони су била четири тенка, осам пикапова са инсталираним митраљезима, четири других возила са тешким митраљезима и једна самохотка „Шилка”.

Сријски медији наводе да су у колони били војници сиријске регуларне армије, Националних снага одбране, Хезболаха и добровољачког ирачког шиитског „Батаљон имама Алија”.

Члан спољнополитичког комитета горњег дома руског Парламента Игор Морозов је затражио да се овај амерички напад прогласи за акт војне агресије на Сирију и упозорио је да САД занима искључиво свргавање сиријског Председника Башара ал Асада.

Ката

 

 

 

 

Тагови: ; ; ; ; ;