Грчки парламент одобрио је синоћ по захтеву кредитора нове мере штедње које ће додатно смањити приходе Грка у наредне три године. Закон су подржала сва 153 посланика владајуће коалиције премијера Алексиса Ципраса, док су сви присутни опозициони посланици гласали против.

Претходно се мања група демонстраната са капуљачама издвојила из масе и бацала Молотовљеве коктеле на полицајце испред парламента који су узвратили сузавцем.

Раније данас око 15.000 демонстраната је на позив синдиката протестовало испред парламента због нових резова.

Десетине младих су бацали Молотовљеве коктеле на полицију која је чувала парламент и која је одговорила сузавцем.

Полиција је саопштила да је један човек ухапшен док је више приведено због учешћа у насиљу.

Нове мере за стезање каиша укључују још једно смањење плата и пензија током 2019. и 2020. године и повећање пореза, што је коалициона влада прихватила да би од међународних поверилаца добила нову позајмицу.

Грчка зависи од међународне помоћи од 2010. године. Да би добила средства Атина је морала да смањи плате, повећа порезе и спроведе реформе за повећање буџетских прихода, али је продубљена рецесија избрисала четвртину привреде, док је скоро сваки четврти запослени остао без посла.

У склопу трећег споразума о међународној помоћи, Грчка мора да спроведе низ темељних економских реформи да би добила позајмице.

Извор РТС

Тагови: ; ;