На адресе 28 земаља Европске уније Албанци послали документ у којем оптужују Београд за звецкање оружјем. Вучић: Хоће да нам забране да прикажемо војску у својој земљи на Дан победе, пишу Вечерње новости.

«Власти» у Приштини послале су документ на адресе свих 28 чланица Европске уније, у којем оптужују Београд да се припрема за рат, а као пример наводе војну вежбу коју је Војска Србије на дан победе над фашизмом одржала на полигону у Никинцима?!

Овај «нонпејпер», како сазнају «Новости», ускоро ће бити упућен администрацији Сједињених Америчких Држава, а посебан политички нонсенс је у томе што они који данима призивају стварање «велике Албаније» оптужују нашу страну због мирнодопских маневара.

Да је ова информација тачна у четвртак је потврдио и премијер Александар Вучић, који је упитао да ли то значи да «мисле да нам забране да покажемо своју војску и наоружање у својој земљи на Дан победе»:

Не знам више ни о чему се ту ради — као да је ово зона сумрака. На све то, већ шест месеци суштински нема никаквих разговора у Бриселу.

Додатне напетости у односима Београда и Приштине ствара и могућност да Рамуш Харадинај, кога Србија потражује због ратних злочина, а који претендује на премијерску позицију на Косову, буде у саставу делегације на преговорима у Бриселу.

Вучић је у четвртак поручио да би било понижавајуће и поражавајуће и за Србију и за ЕУ да неко ко је починио тако тешке злочине учествује у преговорима, и да Брисел то не може да дозволи:

Видећемо ко ће бити у нашој делегацији. И ту може бити изненађења која се можда њима неће свидети.

Евентуално слање Харадинаја на преговоре, сматра Вучић, могло би да буде покушај да се Београд испровоцира како би српске власти оптужили за проблеме у даљем току дијалога:

Јесмо разговарали са неким другим представницима Албанаца, за које не кажем да су бољи, али за Харадинаја тужилаштво има непобитне доказе да је злочине и лично починио. Разговорима са таквим злочинцем погазили бисмо и наше тужилаштво и правосуђе и жртве Харадинаја.

Председник Владе није желео да коментарише скоре изјаве и претње Харадинаја, већ је на новинарско питање о томе рекао да Заједница српских општина, ни четири године откако је све договорено у Бриселу, није формирана.

Очигледно је да за то не постоји никаква жеља у Приштини. Ми ћемо наставити да се позивамо на Бриселски споразум, али остаје питање како ће га неки други спроводити. То мора бити једна од тема о којима ће се разговарати у наредном периоду. А то што ми мирно и сталожено одговарамо на све увреде и што не желимо да користимо тешке речи, не значи да смо слабији од било кога.

Вучић је најавио и да ће 24. маја учествовати на радној вечери са високом представницом ЕУ Федериком Могерини и премијерима западног Балкана:

Нисам ја тај који може да бира друштво. Вероватно ни они други не би изабрали мене, већ неког другог.

Тагови: ; ; ; ; ; ;