У Хрватској матуранти традиционално славе последњи дан школе, а хрватски портал «Лупига» пише да је делу матураната из Загреба традиција постала и величање фашизма, узвикивање усташких и нацистичких поклича, као и сликање са десницом уздигнутом у ваздух.

Портал наводи да је група од око 50 матураната из неколико загребачких школа у центру хрватске престонице кренула из Савске улице ка Тргу бана Јелачића све време узвикујући усташки поклич «За дом спремни», а неки од њих су песницу подизали у ваздух.

Иако је употреба тог поздрава кривично дело, полицајци поред којих је прошла колона матураната и пред њима то радила нису реаговали, без обзира на то што су на таква дела дужни да поступају по службеној дужности, а не по нечијој пријави, наводи портал.

Председник Савеза Срба из региона Миодраг Линта оценио је данас као «уобичајно профашистичко понашање значајног дела хрватских матураната» који узвикују усташки поздрав «За дом спремни» и подижу десну руку поздрављајући поздравом којм су нацисти исказивали оданост Адолфу Хитлеру.

РТС / Блиц

Тагови: ; ; ;