Један од разлога зашто ценим и волим Белорусију је чињеница да све добро што је код нас постојало у социјализму, тамо и даље постоји. Такође, тамо нема ни онога лошег што је у Црној Гори за последњих четврт века произвео ДПС.

 

Нема незапослености, нема криминала и корупције, радна недеља траје 40 сати, а гарантованих месец дана одмора је неупитно. Неке ствари су и боље него у СФРЈ, као рецимо трогодишње породиљско одсуство, 1500 км аутопутева бесплатних домаçим грађанима…

Тренутно боравим у Калуги, а у стану који си ми пријатељи дали на коришћење, приметио сам углавном белу тенику АТЛАНТ — белоруски концерн, настао обједињавањем Фабрике фрижидера Минск и још две мање фабрике беле технике основане у време СССР-а. У 2015. АТЛАНТ фрижидери су проглашени најбољим односом цене и квалитета, а гаранција на веш машине је 5 година. АНТЛАНТ бијела техника задовољава А стандарде потрошње енергије. Поред трактора, камиона, аутобуса, грађевинских машина… Белорисија је показала да је у стању да произведе и белу технику, потпуно конкутентну производима мултинационалних компанија.
На Цетињу је некад постојала фабрика беле технике ОБОД. Одавно је нема, као у том граду што нема више ни једне фабрике, предузеçа из времена СФРЈ. За 11 година независности отворено их је НУЛА. Можемо рећи да на Цетињу више нема ни запослености мимо кладионица, продавница, кафана и администрације. Али Цетињани зато имају концерте за Дан независности 😉
Пре него што сутра оде на концерт и порадује се «празнику», замолио бих сваког Цетињанина, који прочита овај пост покуша да на папир напише што је то конкретно добио за 11 година независности Монтенегра. Концерти и имагинарна фабрика чоколаде се не рачунају.

 

Игор Дамјановић

Тагови: ;