Од 2015. године, око 60 милиона долара средстава предвиђених за куповину горива Пентагона потрошено је на обуку сиријске оружане опозиције и 1,4 милијарде долара — на „непредвиђене трошкове“ у Авганистану, наводе медији.

Пентагон троши додатни новац из буџета за гориво агенције за обуку сиријске наоружане опозиције и покривање ратних трошкова у Авганистану, пише лист „Вашингтон пост“ позивајући се на рачуноводствену евиденцију војске.

Према подацима медија, Агенција је од 2010. године сакупила око шест милијарди долара, наплаћујући оружаним снагама земље прекомерну цену за гориво. Од 2015. године неких 60 милиона долара ових средстава утрошено је за обуку сиријске оружане опозиције, а 1,4 милијарде долара на „непредвиђене трошкове“ у Авганистану.

Додатних 450 милиона долара утрошено је на програм за издавање рецепата припадницима војске, који су, наводно, прилично експлоатисали преваранти за осигурања, додаје лист.

Америчко Министарство одбране је највећи потрошач горива на свету, истичу медији и додају да Министарство купује око 100 милиона барела нафтиних деривата годишње. Министарство потом препродаје гориво својим војним одељењима, ваздухопловству, морнарици и другима, по фиксној цени која је знатно виша од цене на отвореном тржишту.

У марту 2017. године председник САД Доналд Трамп тражио је 639 милијарди долара за Министарство одбране за фискалну 2018. годину, што је за 52 милијарде долара више него 2017.

Тагови: ; ; ; ; ;