Хрватски бискуп из Аустрије Егидије Живковић изјавио је на миси посвећеној Алојзију Степинцу у Загребачкој катедрали, којој је присуствовао хрватски државни врх, укључујући председницу Колинду Грабар Китаровић и премијера Андреја Пленковића, да је „Степинац симбол истине и борац против лажи”.

фото: Večernji.hr

Овај хрватски кардинал из Другог светског рата подржавао је усташки режим, а папа Фрања треба да одлучи о предлогу хрватске католичке цркве да га Ватикан прогласи свецем.

„Намеравали су да сакрију истину о Степинцу и то још и данас без осећаја срамоте покушавају, али је Степинац симбол истине и борац против лажи, победио је све лажне осуде, добро је победило зло. Зато ходајмо и ми у истини као Степинац и држимо се његовог гесла — ‘У љубави према својој домовини и народу не дам да ме нико надвиси’“, рекао је бискуп Живковић, преноси Хина.

Он се налази на челу Железанске бискупије у Железном (Ајзенштат) у Градишћу у Аустрији где је од око 240.000 верника око 50.000 Хрвата. Пре почетка мисе загребачки кардинал Јосип Бозанић пожелео је добродошлицу хрватским ходочасницима из Аустрије.

Како се наводи , он је са бискупом Егидијем Живковићем разменио „пригодне дарове”, односно Живковић је на дар примио кип Алојзија Степинца, а Бозанић путир.

Хина наводи да су међу бројним верницима на миси били и председница Хрватске Колинда Грабар-Китаровић, премијер Андреј Пленковић, вицепремијер и министар спољних и европских послова Давор Иво Штир и загребачки градоначелник Милан Бандић.

Премијер Хрватске и председник Хрватске демократске заједнице (ХДЗ) Андреј Пленковић данас је гласао је на локалним изборима на бирачком месту на које повео и сина, након чега је отишао у Загребачку катедралу на мису у част Алојзија Степинца.

 

Танјуг

Тагови: ; ; ; ; ; ; ; ;