У Новом Саду је данас одржана пројекција филма новинске агенције Њуз фронт (News Front) «Косово — отета светиња». Филм је представила ауторка филма, шеф српске редакције Њуз фронт Оксана Сазонова.

«Пројекција је одржана у отвореној и пријатељској атмосфери, а било је и много питања из публике. Присутне је интересовало како је настао филм, желели су да чују о руско-српским односима, о раду новинске агенције Њуз фронт. Реакције на филм су веома позитивне», рекла је Оксана Сазонова.

Овај филм је приказану Русији 24. марта (на годишњицу НАТО агресије на СРЈ).

Подсетимо се, док су прикупљали материјал за филм Оксана Сазонова и њен колега, новинар Сергеј Белоус, били задржани у Аутономној покрајини Косово и Метохија. Тако је овај филм је добио и «незванично» име — забрањен за снимање.

Филм комбинује историјске тренутке и реалност, анализу пројекта «Косово» кроз новију историју. Ми показујемо у каквим условима постоји овај регион, како људи живе, са чиме се све суочавају након рата и доласка свих врста мировњака.

«Овај мали комад земље као да штити цео свет. Чини се да би требало да буде најсигурније место на планети. Али смо током целог нашег путовања видели сасвим супротно», рекла је ауторка филма.

Тагови: ; ; ; ; ;