У Њу Орелансу је завршена демонтажа споменика генералу армије Конфедеративних држва Америке Роберту Лију (1807-1870.), јавља Fox News. Присталице и противници демонтаже споменика су се окупиле око 20 метара високог ступа на коме се статуа генерала налази од 1884 године.

Противници демонтаже су почели да се скупљају у 3 сата након поноћи, али их је полиција потиснула иза ограде сквера.

Градски савет Њу Орлеанса је пре две године одлучио да се демонтирају четири споменика истакнутим учесницима Грађанског рата у САД под притиском црначког становништва које те споменике сматра симболима расизма.

Током протеклих месец дана су демонтирани споменици првом и последњем Председнику рабовласничких Конфедеративних држава Америке Џеферсону Дејвису, споменик Liberty Place посвећен белим Американцима који су се супротставили северњачкој власти успостављеној на Југу после пораза Конфедерације и споменик војсковођи Јужњака Пјеру Густаву де Борегару који је командовао армијом Конфедерације.

Градоначелник Њу Орлеанса Мич Ландре каже да ће на месту споменика генералу Лију бити подигнута фонтана.

Прошле недеље су у центру града одржане масовне демонстрације присталица и противника демонтаже. Поборници уклањања су формирали удружење Take’em Down (Треба их срушити). Поборници очувања споменика кажу да је то део америчке историје и да се споменик Лију налази у Националном регистру историјских споменика.

Ката

 

 

 

 

 

Тагови: ; ;