Братсво које веже православне народе још једанпут се показује на делу. Још једанпут ће браћа из Србије, Републике Српске и Црне горе показати како се чува православље и традиција.

Како се поштују преци и чувају корени једноверног народа.

«Чувајте, чедо моје мило, језик као земљу. Реч се може изгубити као град, као земља, као душа. А шта је народ изгуби ли језик, земљу, душу?“ речи су Стефана Немање — оца Симеона, изговорене на самртној постељи, које је записао његов намлађи син Растко — Свети Сава:

Братство које веже Ноћне вукове са наших простора и осећај припадности једнородној  и једнокрвној православној породици, ће се овај пут показати кроз симболично преношење завештања о језику на «Путу ћирилице» .

Ноћни вукови дочекали Благодатни огањ

Следећих неколико дана Ноћни Вукови Србије, Републике Српске и Црне Горе ће симболично на «Путу ћирилице» носити Завештање о језику кроз: Србију, Републику Српску и Црну Гору.

траса којом ће се симболично пренети завештање о језику

Православна браћа пут започињу у српском средњевековном Манастиру Милешева, у ком се налази чувена фреска из 13 века Бели Анђео.

Ноћни вукови на Острогу

Затим ће моћне машине кренути путем преко Овчарско- кабларске клисуре, Ужица, Вишеграда,Фоче, Требиња, до Манастира Острог посвећеном Светом Василију Острошком.

Свој пут, Ноћни вукови завршавају у Храму Светог Јована Владимира у Бару где ће се одржати Академија на дан Светог Ћирила и Методија.

Још једном треба се подсетити речи  Стефана Немање да би схватили колика је важност очувања језика

«Језик је, чедо моје, тврђи од сваког бедема. Када ти непријатељ провали све бедеме и тврђаве, ти не очајавај, него гледај и слушај шта ти је са језиком. Ако је језик остао недирнут, не бој се. Тамо где одзвања наша реч, где се још глагоља и где се још, као стари златник обрће наша реч, знај, чедо моје, да је то још наша држава без обзира ко у њој влада. Цареви се смењују, државе пропадају, а језик и народ су ти који остају»

 

Приредила Лола Ђорђевић.

Тагови: ; ; ;