Шеф посланичке групе социјалиста и демократа у Европском парламенту Ђани Питела изјавио је да државама западног Балкана које желе у ЕУ треба дати јасну перспективу чланства како не би доспеле у „руску орбиту“.

Он каже да у томе ЕУ мора да буде јако активна, наводећи да је проширење Уније могуће после 2019. године.

Питела је ово упозорење изнео у разговору за данашње издање словеначког дневног листа „Дневник“, преноси Хина.

„Балкан пролази кроз врло проблематично раздобље. У Македонији, Албанији, БиХ и Србији делују јаки дестабилизациони притисци“, тврди Питела.

Он је рекао да је „Балкан саставни део Европе и суседство ЕУ“.

„Али, сада смо једни од других врло далеко, иако би требало да будемо близу и уједињени. Потребна је активна политика према том региону и политичка мобилизација европских снага, јер иначе ризикујемо да цело то подручје пређе у руску орбиту. Тај ризик је врло реалан, а руска привлачност је велика“, навео је Питела.

Он је додао да је једина политика која балканске државе држи безбедним од Русије отворена перспектива чланства у Европској унији.

„Та перспектива подстиче и економски, социјални и демократски напредак тамошњих друштава. Тим државама које се кандидују за чланство и могле би ЕУ да се придруже након 2019. морамо да дамо јасан одговор који ће деловати стабилизацијски“, казао је Питела.

Он је, ипак, нагласио да „споменуте државе морају да сасвим јасно испуне критеријуме и обавежу се да ће поштовати правну тековину ЕУ и њена демократска начела, иначе ће им врата у ЕУ бити затворена“.

 

Танјуг

Тагови: ; ; ;