Судско веће Хашког трибунала укинуло је статус привременог ослобађања за Франка Симатовића и одлучило да он треба да се врати у Хаг до 30. маја ради почетка суђења, саопштено је данас из овог суда.


У одлуци која је донета 19. маја наводи се да је од Министарства унутрашњих послова Србије затражено да допрати Симатовића до аеродрома у Холандији да би га преузеле власти те земље.

Судско веће тражи да се осигура безбедност Симатовића док не буде испоручен у притвор холандских власти, од којих се потом тражи да га испоруче и у притворску јединицу Хашког трибунала.

Бивши руководиоци Службе државне безбедности Србије Јовица Станишић и Франко Симатовић оптужени су за ратне злочине почињене на подручју Хрватске и БиХ у периоду од 1991. и 1995. године и за учествовање у удруженом злочиначком подухвату.

Оптужница их терети и за злочине прогона, убиства, депортације и присилног премештања хрватског и муслиманског становништва.

Симатовић и Станишић били су ослобођени оптужби за ратне злочине у Хрватској и БиХ, али је другостепеном пресудом 14. децембра 2015. године та пресуда укинута и наложено је ново суђење.

Тагови: ;