Члан Председништва БиХ Бакир Изетбеговић рекао је да Русија не представља дестабилизујући фактор у БиХ и да не проводи деструктивну политику, упркос оптужбама америчких високих званичника на Балкану и у свету против Москве, преноси Руска газета.


Коментиришући изјаву заменика помоћника америчког државног секретара за европска и евроазијска питања, Хојт Брајан Јија да Русија интензивира свој утицај на Балкану и да Москва подржава сепаратистичку реторику у БиХ, укључујући и подстицање одвајања Републике Српске, Изетбеговић је рекао да, по његовом мишљењу, Русија то не чини.

Изетбеговић је навео да је јасно да постоји подршка Русије православном делу Балкана, али да Русије неће узроковати штету Србима кроз такву реторику.
Руска Газета пише да су изјаве Изетбеговића узроковане повећањем пажње од стране САД према БиХ. Како пише овај лист, 17. маја у САД-у, на седници Пододбора за спољну политику Представничког дома, заменик помоћника америчког државног секретара за европска и евроазијска питања Хојт Брајан Ји је рекао да је циљ Американаца «промовисање мира и стабилности у регији, с посебним нагласком на борбу против корупције и владавину права, као и реформи које су темељ америчке стратегије, док повећање транспарентности и одговорности влада помаже у борби против Русије која покушава да путем корупције има утицај у БиХ».
Лист даље наводи да председник Републике Српске Милорад Додик сумња да ће Американци у БиХ с Хојт Брајан Јиом и амбасадорком САД Морин Кормак на челу успјети постићи било какав успех, што њих тера да износе лажи како би испровоцирали спољно уплитање у БиХ.

«Ако се то догоди, нико други неће моћи окупити дијелове БиХ» — преносе Додикову изјаву.

Тагови: ;