Интервенција на Косову била је «ужасан преседан» који сада прогони Запад, оценио је Тед Гален Карпентер у ауторском тексту за амерички «Нешенел интрест».

Како је казао, Вашингтон је «поновио и продубио своју балканску грешку», неколико година након интервенције у Босни, када је интервенисао на Косову.

«Грађански сукоби у немирној покрајини Србије, претежно насељеној Албанцима, крчкали су се, а онда букнули половином и крајем 90-их година. Овога пута, Вашингтон није чак ни покушао да препусти главну реч водећим европским земљама, већ је одмах преузео вођство у вођењу политике «, оценио је Карпентер у тексту под насловолм «Како је Косово «затровало» америчке односе са Русијом.

Према његовим речима, САД су водиле рат 78 дана против Србије приморавси Београд да одустане од контроле над покрајином и препусти је углавном снагама НАТО под резолуцијом која је представљала «смоквин лсит» а коју је одобрио и Савет безбедности УН и на коју је невољно пристала и Русија, упркос везама Москве и Београда.

Тај корак је, како оцењује, одражавао је слабост руске војске, економије и дипломатије, након дезинтеграције Сиовјетског савеза.

Чак и уз изненађујуће пасиван одговор Москве, ароганција Вашингтона је скоро произвела трагедију, наводи Карпентер подсећајући на инцидент када је у последњим данима борбе, Москва послала мировни контигент на Косово, без претходног одобрења западних сила.

Врховни командант НАТО-а генерал Весли Кларк наредио је британском команданту Мајк Џексону да преузме аеродром ван Приштине и спречи слетање руских трупа и силом, «ако је неопходно», међутим Џексон није послушао Кларка тврдећи да не жели да започне Трећи светски рат у име америчког генерал подсећа амерички аналитичар..

Амерички потез је био без преседана, јер је алијанса предвођена САД напала земљу која није напала ни једну чланицу НАТО-а, занемаривши љутите протесте Русије и присилно одвојила је покрајину суверене земље, стављајући је под међународну контролу, оцењује Карпентер.

Он даље наводи да је такав скуп «забрињавајућих преседана» био допуњен потезима које су САД и њене савезнице предузеле почетком 2008. године када је Косово желело да званично прогласи независност од Србије, али је било јасно да би се такав потез суочио са ветом Русије (а можда и Кине) у СБ УН.

Вашингтон и ад хок коалиција земаља ЕУ «безобразно су заобишле СБ» и одобриле проглашење независности Косова, што је био веома контроверзан потез, оцењује Карпентер напомињући да се нису све земље ЕУ слагале са том политиком јер су неке од њих биле забринуте за шире последице, попут Шпаније, Грчке и Кипра.

«Руски лидери жестоко су протествовали и упозоравали да су неовлашћене акције Запада успоставиле опасан, дестабилизујући преседан», рекао је Карпентер.

Ипак, Вашингтон је одбацио такве притужбе, уз образложење да је ситуација на Косову јединствена, а то је навео и тадашњи амерички државни секретар Николас Бернс у извештају Стејт дипартмента из фебруара 2008. године.

Западне силе ускоро су откриле да то што су рекле да акција на Косову није преседан није тачно, а Русија је демонстрирала то само неколико месеци касније, у Грузији а 2014. године поново на Криму, наводи амерички аналитичар.

«Косовски преседан вратио се да прогони САД поново 2014. године, када је Кремљ повећао војно присуство на Криму и искористио то да надгледа референдум у коме је Крим изгласао отцепљење од Украјине», написао је Карпентер.

Према његовим речима, интервенција на КиМ је била још гори спољноплитички промашај САД од раније интервенције у БиХ.

«Она је ојачала екстремно нездрави политички покрет, Ослободилачку војску Косова која ј епоцинила низ злоупотреба људских права. Ова мисија је такође трансформисала НАО из одбрамбеног војног савеза у механизам агресивних крсташких ратова за изградњу нација. Наслна ампутација територије једне суверене земље стовирла је забирњавајући модле у пост-хладноратовском међународном систему,» оцењује Карпентер.

Вашингтон, је, додаје даље поткопао међународно право заобилажењем Савета безбедности УН и коришћењем ад хок западних коалиција како би се гарантовала независност сецесионистичком ентитету.

«Те мере су поставиле изузетно штетан преседан који се вратио да прогања Запад. И на крају ал не и најмање важно, акције САД и њихвоих савезника у НАТО су додатно затровале односе да Срусијом. Мисија на Косову предвођена САД није била мудра и у сваком смислу контрапродуктивна», закључује Карпентер.

Тагови: ;