Македонско Специјално тужилаштво отворило је истрагу против лидера ВМРО-ДПМНЕ Николе Груевског за илегално финансирање странке, као и због сумње да је злоупотребљено 4,9 милиона евра.


Тужилац Фатиме Фетаи рекла је да су од 2009. до краја 2015. године на жиро рачун партије уплаћена 301.531.662 денара готовог новца или готово 4,9 милиона евра.
Према њеним речима, у истрази под називом «Талир» осумњичено је 14 лица, од којих 11 за кривично дјело прање новца.
Фетаи је на конференцији за новинаре у Скопљу рекла да је од 2009. до 2015. године закључен 71 уговор о куповини некретнина плаћен овим незаконито стеченим парама.

«Део имовине није био у функцији остваривања циљева странке и није коришћен у партијске сврхе», додала је она.

Специјално тужилаштво најавило је да ће данас затражити замрзавање дела имовине странке, међу којом је зграда у којој је смјештен штаб ВМРО-ДПМНЕ.
Тужилаштво је данас отворило и истраге под називом «Трајекторија» и «Травњак».
У истрази «Травњак» постоји основана сумња да су три лица изградила три викенд-куће у насељу Зелениково без одобрења за градњу, за шта Тужилаштво тврди да постоје докази, сателитски снимци и документација.
Истрага «Трајекторија» води се против четири лица, бивших високих владиних функционера који су у другој половини 2012. и 2013. године преузели радње у избору компаније за изградњу ауто-пута Миладиновци-Штип и Тетово-Охрид, при чиме су оштетили буџет за око 155 милиона евра.
Специјално тужилаштво Македоније, на чијем је челу Катица Јанева, формирано је да испита прислушкиване разговоре које је обелоданио лидер СДСМ-а Зоран Заев и криминалне радње које из њих проистичу.
Тужилаштво као део договора из Пржина о превазилажењу политичке кризе формирано је у новембру 2015. године, а мандат му истиче за мјесец дана.
Тужилаштво је данас од нове парламентарне већине тражило да избрише, измени или укине члан 22 Закона о специјалном јавном тужилаштву, који предвиђа рок од 18 месеци за истрагу и подизање оптужница.

 

 

РТРС

Тагови: ;