Бивши председник Црне Горе и бивши премијер СР Југославије Момир Булатовић најавио је да ће се вратити на политичку сцену Црне Горе и борити се против уласка у НАТО.

» Када сам на Дан победе против фашизма био у Москви, обећао сам себи да ћу, кад се вратим у Црну Гору, да се придружим политичким снагама и покретима који ће се мирним и демократским средствима борити против срамне одлуке о уласку Црне Горе у НАТО. Јер, баш НАТО је војни савез који представља савремени вид фашизма» — навео је Булатовић.

Према Булатовићевој оцени, одлука о уласку у НАТО нема апсолутно никакав легитимитет јер је није подржао народ.

«Црна Гора не припада источном свету, већ антифашистичком блоку на чијем челу је била и остала Русија. Све друго су пролазне појаве. Неко је добро описао, био је 12. јул кад је основана независна Црна Гора, квислиншка творевина под патронатом Италије, али се после десио 13. јул и свенародни устанак. Нажалост, неће само један дан после одлуке о уласку Црне Горе доћи и до њеног изласка, али сам сигуран — доћи ће и тај тренутак. Немам дилему» — истакао је Булатовић.

Он је у интервјуу за Спутњик појаснио да ће уложити максималан напор да одлука о уласку у НАТО заврши на ђубришту историје.

» Против НАТО-а не жалим ниједан труд јер сам сигуран да је то у корист садашњих и будућих генерација. НАТО није ни добио ни изгубио уласком Црне Горе, а Црна Гора је изгубила много својих духовних, културних и историјских вредности. У суштини, није ово борба против НАТО-а, него за Црну Гору и њене вредности» — сматра Булатовић.

Упитан да ли су и његови лични мотиви укључени у борбу против НАТО, с обзиром на то да је као премијер СРЈ на пролеће 1999. прогласио ратно стање, Булатовић је одговорио да нема политичких амбиција.

 

На питање значи ли то да се враћа у дневну, страначку политику, Булатовић каже да постоје нека питања која су изнад странчарења.

» Толико сам дуго био у дневној политици Црне Горе да мислим да сам досадио. Али, дужан сам да изнесем свој став, да подржим оне политичке покрете којих има много у Црној Гори и који су све снажнији. Нема потребе да се неко из политичке пензије враћа. Политиком се баве сујетни људи, а ја сам своју сујету давно, давно проживео» — истакао је он.

 

 

извор

Тагови: ;