У присуству чланова Светог Архијерејског Сабора председника Србије Томислав Николић и патријарх српски Иринеј положили су први камен мозаика Вазнесења Господњег у Храму Светог Саве на Врачару. Тако је обележен почетак унутрашњег украшавања централне куполе храма, чију израду финансира руска компанија „Гаспромњефт“.

фото Танјуг Сава Радовановић

Патријарх се у простор наоса попео специјалним лифтом који је конструисан за ову прилику. Овај инжењерски подухват, урађен на захтев руске стране, олакшаће посао руским и српским уметницима који ће наредних осам месеци слагати мозаик са ликом Христа Спаситеља у куполи храма.
Пре полагања првог каменчића мозаика у Храму Светог Саве патријарх Иринеј предводио је молитву којом је благословио радове у куполи. Полако се остварује вековна жеља српског народа да подигне заветни храм највећем просветитељу Светом Сави, рекао је патријарх.

„Мозаик је најтрајније, али и најскупље изражавање ликова светих, а ми живимо у оскудно и тешко време. Али оно што је нама немогуће, Господу и Светом Сави је могуће. Поред тога што је наш народ, наша држава на челу са председником и многим другима уложила напор да се храм полако завршава, ово велико дело биће дело нашег братског руског народа и његових познатих уметника», подсетио је патријарх Иринеј.

 

фото Танјуг Сава Радовановић

 

Свечаности у храму на Врачару присуствовали су и амбасадор Русије у Београду Александар Чепурин, престолонаследник принц Александар Други Карађорђевић и принцеза Катарина.

Молитиви и свечаном почетку радова присуствовао је и члан Руске академије уметности и народни уметник Русије Николај Мухин у чијој радионици у Москви је израђен мозаик.

Вредно уметничко дело биће постављено на површину од 1.230 квадратних метара, чији ће пречник бити 30 метара. Мозаик је тежак чак 40 тона, а његови делови пре двадесет дана у Београд су камионом стигли из Моксве.

 

фото Тануг Сава Радовановић

Посао вредан четири милиона евра, који финансира „Гаспромњефт“, требало би да буде завршен до краја године.

Патријарх српски Иринеј је овом приликом уручио високо одликовање Српске православне цркве, Орден Светог Саве другог степена, директору „Гаспромњефта“ Александру Дјукову и некадашњем првом човеку те компаније Кирилу Кравченку, за њихов велики допринос на изградњи спомен-храма Светог Саве на Врачару. У име Дјукова одликовање је примио Кирил Тјурдењев, генерални директор НИС-а.

 

 

спутник

Тагови: ; ;