САД могу смањити обим војне помоћи низу земаља, између осталих и Украјини а могу је и обуставити у потпуности, наводи се у чланку који је у недељу објављен у електронском издању Вол Стрит Журнал.

Према информацијама овог издања из извора блиских официрским редовима такав нацрт закона налази се у предлогу буџета САД који би следеће недеље требало да предложи администрације Доналда Трампа.

Како се наводи у материјалу документ садржи одредбе којима се преко Стејт Департмента субвенције замењују кредитима.

У документу који је на располагању новинарима ове одредбе тичу се Либана, Вијетнама, Пакистана, Украјине, Филипина, и Колумбије. Земљама на које се ове одлуке односе биће укинуте субвенције за куповину америчке војне опреме и уместо тога добиће кредите за основне потребе. Том приликом, како истичу амерички војни извори, мала је вероватноћа да ће они бити узети.

Све укупно, према оценама издања реч је о конвертовању субвенција од 1 милијарде долара у кредите. Да би овај предлог закона ступио на снагу њега треба да утврде амерички законодавци. Како наводи издање ови резови у буџету не односе се на војну помоћ коју САД пружају Израелу у износу од 1 милијарде долара, Јордану (350 милиона), и Египту (1, 3 милијарде). За Пакистан обим може бити смањен са 265 милиона на 100 милиона

У чланку се наводи да земље којима се укида војна помоћ могу за помоћ да се обрате Русији или Кини. У документима се наводи да ови резови могу утицати на могућност Украјине да користи радарски систем за откривање минобацача.

Тагови: ;