У Бањалуци се данас обележава 25 година од страдања 12 беба у Клиничком центру, које су преминуле због недостатка кисеоника.

Као датум обележавања овог догађаја узима се 22. мај, јер је на тај дан 1992. године, због недостака кисеоника, умрла прва од 12 беба, а остале су преминуле до 19. јуна 1992. године, наводи РТРС.

Председник Републике Српске Милорад Додик и председница Владе Републике Српске Жељка Цвијановић положили су венце на Спомен-обележје «Живот».

Председник Владе Републике Српске Жељка Цвијановић рекла је да је постојала геноцидна намера међународне заједнице која је могла само једном простом одлуком да омогући да 12 беба остану живе.

«Ако неком ускраћујете кисеоник који значи живот, спречавате шансу за живот или да се тај живот развије, онда је иза тога геноцидна намјера», рекла је Цвијановићева у обраћању у Академији наука Републике Српске. Она је навела да се овакви трагични догађаји могу осјећати и испричати само кроз умјетност да не би били заборављени.

«Као родитељ и грађанин имам посебан однос према томе. Сасвим друга димензија је шта би та дјеца била данас, како би се развијала кроз живот и шта би значила родитељима. То никада мајке, родитељи и било ко не могу објаснити или пронаћи праву ријеч да искажу осјећаје», рекла је Цвијановићева.

«Свијет је направио црно-бијелу слику која, нажалост, и данас постоји, иако више није тако изражена као раније. Али, то је упозорење. Морамо бити опрезни да тачно знамо шта треба да радимо у будућности, да послажемо ствари и разумијемо какви процеси у питању», поручила је Цвијановићева, која је у Академији наука и умјетности Српске уручила повеље достојанства мајкама страдалих беба.

Председник Српске је рекао да бол за 12 беба никада неће престати и нагласио да је њихово страдање обележило историју Бањалуке и цели протекли рат, јер је то била трагедија планетарног карактера која је могла бити спречена само једном одлуком.

Додик је рекао да ће до краја године бити припремљена публикација којом ће се обележити и сачувати од заборава злочиначки чин који никада није имао судски епилог.

На тај начин, додао је он, биће сачуван од заборава овај догађај који на симболичан начин говори о намери да се српски народ уништи на овим просторима у самом зачећу.

Служен је парастос и положено цвеће на гробно место на бањалучком Новом гробљу где су бебе сахрањене.

Председник Републичке организације породица заробљених и погинулих бораца и несталих цивила Недељко Митровић рекао је новинарима да ова организација, заједно са мајкама, неће одустати и тражиће све могућности да се отвори, барем политички процес одговорности за смрт беба, ако већ не може законски, дисциплински, јер су органи УН амнестирани од оваквих и сличних дела.

Митровић је истакао да се Организација и мајке са тим не могу помирити и да ће наставити са својим активностима.

Према његовим речима, ово је мотив више да у сарадњи са Републичким центром за истраживање рата, ратних злочина и несталих лица Српске буду пописана сва деца страдала у рату, којих има више од 1.000, док се десетак деце воде као нестала лица у току протеклог рата у БиХ.

«Након 25 година свесног, стравичног злочина, окупили смо се да се подсетимо на невину децу која би сада можда била породични људи и имала своју децу и која би градила своју будућност, уместо што се тужно присећамо, оплакујемо и полажемо цвеће као утеху за све оно што носимо у срцу, при томе имајући у виду страшан бол мајки које се сваким овим датумом суочавају и питају ‘зар је то тако требало да буде?», рекао је Митровић.

Истакао је да се овај злочин не би догодио да је било разумевања највећих моћника, недодирљивих, који не одговарају, који се не сете ни због формалних разлога да пошаљу телеграм саучешћа и солидарности.

 

РТРС/Танјуг

Тагови: ; ;