Данашње симболично постављање првог камена у мозаику којим ће бити украшена купола Храма Светог Саве јесте почетак монтажних радова, који ће почети већ сутра, каже шеф уметничког тима за мозаике, руски академик Николај Мухин.

фото: СПЦ

Он се, након церемоније, са патријархом Иринејом и председником Томиславом Николићем специјалним лифтом попео на врх куполе високе 63 метра. Патријарх, председник и престолонаследник Александар Карађорђевић прво су симболично поставили каменчиће у крст празничног тропара који ће бити смештен у куполи, а онда су у самој куполи поставили симболичне златне каменчиће, каже Мухин.

На питање шта за њега лично значи овај дан, руски уметник за Спутњик каже да осећа узбуђење и одговорност.

„Узбуђен сам што учествујем у тако грандиозном пројекту, а боли ме глава од одговорности која ми је поверена. Немам права на грешку, треба да контролишем тај процес од почетка до краја. Хвала Богу, заједничким напорима то успевамо, а мислим да ћемо и надаље успевати“, наводи Мухин.

Он очекује да ће сви планирани радови бити обављени у предвиђеном року.

„До 2019. ако, како код вас кажу, Бог дâ, осим куполе урадићемо и олтарски део“, уверен је Мухин.

Професор Милан Глишић, главни инжењер градње Храма Светог Саве, каже за Спутњик да је ово за њега један од најсрећнијих дана у каријери. Он је са екипом инжењера урадио сложену конструкцију скеле и лифта који води у врх куполе.

„Пре мање од три месеца добили смо задатак да подигнемо конструкцију која ће дизати тоне и тоне материјала и људе — раднике и уметнике“, објашњава Глишић, прецизирајући да је читав посао изведен за 22 дана.

Он истиче да је овај пројекат био велики изазов.

„Радим 45 година и имам два милиона квадрата изведених објеката, али овакву конструкцију нисам радио. Ово је и за мене и за целу екипу пројектаната и извођача био велики изазов“, каже Глишић.

 

Извор: Спутњик

Тагови: ; ; ; ;