Хашим Тачи критиковао је руководство ЕУ у Бриселу због, како тврди, недостатка визијe, ефикасности и храбрости у политици према Западном Балкану, а комесару Јоханесу Хану пребацује да брине само о Србији.

Тачи, који се састао са председником Аустрије Александером ван дер Беленом у Бечу, рекао је, у интервјуу агенцији АПА, да Европска комисија мора да промени свој приступ.

«Кашњење ЕУ не може да се оправда», навео је Тачи, напомињући да док шефица европске дипломатије Федерика Могерини покушава да одржи истоветну динамику у политици према Западном Бакану, Хан «нажалост није присутан у југоисточној Европи».

Тачи се посебно пожалио на изјаве Хана крајем априла приликом посете Београду, када је, после изјава албанског премијера Едија Раме и самог Тачија о тежњама ка уједињењу Албанаца, рекао да се ради о «распирујућим изјавама» појединих водећих политичара у региону.

Тачи наглашава, у вези са «Великом Албанијом», да је «Косово, Косово, Албанија, Албанија» и да нико не жели промене граница.

«Комесар Хан се брине само о Србији и ниједној другој земљи на Западном Балкану», критиковао је Тачи истичући да је то било видљиво недавном «изјавом која је за жаљење».

Он је затражио веће и промењено ангажовање ЕУ у региону, посебно због могућности утицаја Русије. ЕУ не сме Балкан да посматра само технократски, на основу поглавља према каталогу критеријума које треба одрадити, рекао је Тачи. Оценио је да, ако ЕУ буде деловала «више стратешки и активније», то може затворити простор Русији за деловање и дестабилизацију региона.

«Ако ЕУ и даље буде каснила, Русија неће остати само једноставан посматрач догађаја на Балкану, већ напротив искористиће сваку могућност да повећа своју улогу», сматра је Тачи.

Посебно се осврнуо на наводни директни утицај Москве на «сепаратистичку реторику у српском ентитету Босне и Херцеговине».

«Док политичке вође у Србији говоре у корист ЕУ, њихово срце и даље куца за свог савезника Русију», уверен је Тачи.

Што се тиче напредовања Косова ка ЕУ, Тачи је рекао да је последњи критеријум, који је Унија поставила за визну либерализацију, усвајање споразума о демаркацији са Црном Гором, у последњем тренутку постављено, као и да је оно спорно на Косову.

Наводећи да има надстраначку функцију, Тачи је ипак поручио будућој влади да од ње очекује трансформацију косовских безбедносних снага у војску, као и, како тврди, формирање Заједнице српских општина.

У интервјуу, иако је рекао да неће да говори о партијској политици, похвалио је шефа ДПК Кадрија Весељија за «његов веома европски став».

То што би се након избора могао формирати фронт против Специјалног суда за ратне злочине Тачи је рекао да је «читав народ Косова био у рату, и не постоји на «Косову» разлика између «људи рата и људи мира».

 

Танјуг

Тагови: ; ; ; ; ; ;