Нешто више од месец дана након што је документарни филм о Јасеновцу, аутора Јакова Седлара, упркос противљењима дела хрватске јавности, ипак, награђен наградом Града Загреба, немачки дневник «Франкруфтер рундшау» објавио је оштру критику у којој потврђује да је реч о пројекту, који фалсификује историју.

Немачки дневник прозива и градске оце због додељене награде Седлару.

Уз подсећање да је одлука градских власти да награду Града Загреба додели управо Седларовом филму «Јасеновац — истина», који је све само не то што казује наслов, изазвала велики скандал у Хрватском, РФ напомиње да је Седларовом документарац био приказан и у Тел Авиву, као и да се Седларова «истина» састоји од потпуног окретања наглавачке историје конц-логора Јасеновац.

Лист, наиме, констатује да Седлар у том филму Јасеновац представља не као логор, већ као сабирни центар и радни логор и тврди да је »логор смрти» постао тек након 1945. када су власт преузели комунисти под вођством Јосипа Броза Тита.

Берлински дневник наводи и да Седлар тврди да су «комунисти у Јасеновцу убили много више људи него усташе током своје четверогодишње владавине» и да је то «мит» који у Хрватској од проглашења независности негују десничарски публицисти, тврдња за коју нема уверљивих доказа.

Подсећа се и да су хрватски новинари указали на неколико фалсификата у Седларовом филму, попут оног са наводном насловницом Вјесника из 1945., те да би све то «требало да буде довољно да се о Седларовом филму не дискутује као о сериозном, а камоли да му се додели награда».

У тексту објављеном под насловом «Хрватско фалсификовање историје на филмском платну » наводи се и да се «историјски ревизионизам филма »Јасеновац — истина» сада шири и међу исељеним Хрватима», да се овај проблематични филм приказује у хрватским културним центрима широм Немачке, као и да је на берлинском приказивању филма у публици био присутан и апостолски нунције у Немачкој, Никола Етеровић.

 

Танјуг

Тагови: ; ; ; ; ; ; ; ; ; ;