Одбрана генерала Ратка Младића поднела је данас жалбу на одлуку којом је судско веће одбило да Младића пусти на привремену слободу ради лечења у Русији.

У својој жалби Младићев адвоакт Бранко Лукић затражио је од Жалбеног већа трибуинала да преиначи одлуку судског већа и пусти Младића на привремену слободу.

Судско веће је прошле седмице одбило овај захтев и поред гаранција владе Руске Федерације, није уверено да ће се Младић вратити у Хаг, као и јер сматра да има адекватан медицински третман у притворској јединици тог суда у Шевенингену.

Одбрана Младића тражи хитну дозволу да му се омогући лечење у Русији, јер је, како тврдде Младићеви браниоци, здравствено стање драстично погоршало у притвору, те да је то једини разуман и хуман начин који може да осигура да он жив дочека првостепену пресуду.

Свој захтев поткрепили су медицинском документацијом и мишљењима бројних стручњака, као и гаранцијама руске амбасаде у Холандији да ће у Русији бити поштовани сви услови које у случају одобрења лечења постави Трибунал, као и да ће Младићу бити загарантована лична безбедност.

Тужилаштво Хашког трибунала успотивило се захтеву Младићевих бранилаца, јер сматра да Младић не испуњава услове за лечење на привременој слободи будући да је био у вишегодишњем бекству током којег му је, према наводима тужилаштва, здравствено стање веома нарушило, док у притвору трибунала сада има адекватнан лекарски третман.

Судско веће судије Алфонса Оријеа, које до краја године треба да му изрекне првостепену пресуду, сматра да Младић није испунио услове за пуштање на слободу и није уверено да ће се вратити у Трибунал. Такође сматра да у притворској јединици има адекватан медицински третман.

Суђење Младићу почело је у мају 2012. године, а окончано у децембру прошле године. Првостепена пресуда требало би да му буде изречена до новембра 2017, а чека је у притвору хашког трибунала. Генерал Ратко Младић је изручен у Хагу у мају 2011.

 

Танјуг

Тагови: ; ; ; ; ; ; ;