На сутрашњој радној вечери у Бриселу лидера држава Западног Балкана, које је сазвала шефица европске дипломатије Федерика Могерини, Македонију ће представљати мандатар и председник СДСМ-a Зоран Заев.

 

Могеринијева је, наиме, одлучила да на вечеру лидера «балканске шесторке» позове Заева, који је позван као мандатар и будући премијер Македоније, пренела је МИА.

Заев је од председника Ђорђа Иванова, након више од пет месеци од избора који су одржани 11. децембра прошле године, добио мандат да формира владу пре недељу дана.

Од добијања мандата тече уставни рок од 20 дана у којем Заев треба да предложи листу министара и програм будуће владе Собрању.

Заев је најавио да ће владу формирати најкасније до 27. маја.

Иначе, сутрашњој радној вечери код Могеринијеве присуствоваће и премијер и изабрани председник Србије Александар Вучић, одлазећи албански преемијер Еди Рама, косовски премијер Иса Мустафа, црногорски премијер Душко Марковић и председавајући Савета министара БиХ Денис Звиздић.

Портпаролка Европске комисије Маја Коцијанчич раније је рекла да ће Заев бити позван на радну вечеру, уколико до тада добије мандат, а ако не у том случају би био позван актуелни премијер прелазне владе Емил Димитријев.

 

Подсетимо, председник Македоније Ђорђе Иванов путује сутра у Москву где ће се састати са председником Русије Владимиром Путином.

 

 

 

Тагови: ; ; ; ; ;