Упоредо са серијалом порука да Прешево, Бујановац и Медвеђа треба да буду део «државе Косово», које стижу од председника Националног савета Албанаца и СО Бујановац Јонуза Муслијуа, у Бујановцу се ове недеље низом манифестација обележава и годишњица погибије терористе Ридвана Ћазимија познатијег као Командант Леши.

фото: Новости

Он је био на челу бивше такозване Ослободилачке војске Прешева, Медвеђе и Бујановца, која се борила се за отцепљење Прешевске котлине, а Ћазими је током сукоба био један од четворо команданта ОВПМБ, на челу 112. бригаде. Они су извршили највише напада током борби у овом делу земље. Деловао је и у редовима Ослободилачке војске Косова, а деведесетих и у борбама против Срба на територијама БиХ и Хрватске. Касније је био и шеф преговарачке делегације која је потписала споразум о мирној демобилизацији ОВПМБ, а убијен је 24. маја 2001. године.

Председник Општине Бујановац Шаип Камбери каже за «Новости» да се дан Ћазимијеве погибије обележава традиционално сваке године и да ће он присуствовати свим дешавањима. На питање да ли манифестација «Дани Команданта Лешија» смета Србима који живе у Бујановцу, он каже:

— Они немају проблем са тим. Локални становници су прихватили овај догађај и никада није било проблема ни инцидената.

И народни посланик из Бујановца Ненад Митровић (СНС) каже да Срби нису нарочито узнемирени одржавањем ових скупова:

— Међутим, овакве ствари нимало не доприносе суживоту и међунационалним односима на југу Србије и директно задиру у национална осећања Срба.

Новинар недељника «Врањске» и добар познавалац ситуације на југу Србије, Радоман Ирић, наводи да јуче, првог дана ове манифестације, није приметио ништа необично у свакодневном животу житеља Бујановца:

— Свако гледа своја посла и у граду нема напетости. Ипак, као и сваке године, очекује се масовни одзив Албанаца, јер је Лешијев култ међу њима овде веома раширен и верујем да нема албанске куће у овом крају која нема истакнуту његову слику.

Према његовим речима, иза «Дана Команданта Лешија» стоји Национални савет Албанаца Јонуза Муслијуа, која одржава култ Ћазимија и културно-спортским манифестацијама настоји да омасови његово следбеништво.

 

Извор: Вечерње новости

Тагови: ; ; ; ; ; ; ;