Већа група тешко наоружаних припадника «Исламске државе» извршила је јуриш на град Марави и ушла у жестоке борбе са војним снагама те земље на градским улицама

У град су хитно послата појачања војним и полицијским снагама. Према извештају инфо-службе ИД-а, агенције Амак, терористи су успели да заузму градску болницу и на њој се сада виори црна застава. Већи број грађевина у близини болнице је запаљен, јављају локални активисти.

Према проценама филипинских медија, у нападу учествује више од 500 терориста, а примећен је и познати «емир» ИД-а.

Филипински председник Родриго Дутерте је увео ратно стање на јужном острву Минданао, где се снаге безбедности боре против екстремиста повезаних са Исламском државом, саопштио је његов портпарол. Дутерте је због напада «Исламске државе» на његову земљу, морао да обустави посету Москви и врати се кући.

На читавом острву је уведено ратно стање, рекао је портпарол Ернесто Абела на прес брифингу који је преносила национална тв, пренео је АФП.

Филипини, који су и до сада били честа мета локалних испостава терористичких група (у земљи је забележено деловање преко 100 терористичких организација), нису се скоро сусрели са нападом оваквог обима Исламске државе. Да ли је ово само упозорење терористичких спонзора председнику Дутертеу, који је од преузимања власти у потпуности преокренуо политику коју је водила «51. чланица САД-а» деценијама уназад, или почетак новог рата који је покренут под исламистичком маском, а у сврху свргавања легитимно изабраних председника једне државе, биће јасно у наредним данима.

Дутерте је, такође, зашао и у сферу још једног познатог интереса светских моћника — трговину наркотицима — и озбиљним радом на свом најважнијем предизборном обећању, нанео за кратко време огромне штете нарко-картелима на Пацифику.

 

Правда/Танјуг

Тагови: ; ; ; ; ; ;