Врховни суд самопроглашеног Косова одбацио је данас захтев специјалног тужиоца да буде поништена првостепена пресуда којом су десеторица бивших припадника такозване Ослободилачке војске Косова ослобођена оптужбе да су 1998. године починили злочин над цивилима и припадницима српске војске и полиције у селу Клечка код Суве Реке, потврђено је у овом суду.

Пресудом Основног суда у Приштини, коју је касније потврдио Апелациони суд, за овај ратни злочин оптужена је десеточлана група коју чине Фатмир Љимај, Насер Краснићи, Насер Шаља, Неџми и Арбен Краснићи, Сабит Шаља, Рефки Мазреку, Бехљуј Љимај, Шабан Шаља и Бесим Шурдхај.
Најмање 50 убијених и измасакрираних жртава бачено је у Кречану да би се прикрили трагови злочина.
Како је званично саопштено из Комисије за нестала и киднапована лица, касније су пронађени посмртни остаци десетак лица која су идентификована ДНК анализом.
Предсјдник Удружења породица несталих и киднапованих Срба са Косова и Метохије Милорад Трифуновић рекао је Срни да се ове породице и даље надају да ће одговорни бити изведени пред лице правде и да ће истина кад-тад изаћи на видело.

«Проблем је и даље недостатак сведока и доказа, јер су наручиоци и одговорни, затирући трагове злочина, углавном уништили доказе, а сведоке уклонили», додао је Трифуновић.

У извештају Дика Мартија, известиоца Савета Европе о трговини органима на Косову, Љимај се помиње као један од вођа дреничке групе Хашима Тачија, а током 1998. и 1999. године био је командант логора Лапушник.
Због ратних злочина у том логору нашао се и на оптуженичкој клупи Хашког трибунала, али је после процеса, одржаног у сенци застрашивања сведока, ослобођен.

 

 

СРНА

Тагови: ; ;