Француски председник Емануел Макрон тражи продужење ванредног стања у земљи до 1. новембра и жели да ојача овлашћења безбедносних снага новим законом, саопштило је данас француско председништво, јављају агенције.

Одлука о продужењу ванредних мера у Француској саопштена је након што је у понедељак увече на концерту у Манчестеру изведен самоубилачки бомбашки напад у којем су убијене 22 особе.

Уочи изборне победе 7. маја, 39-годишњи Макрон је најавио да ће затражити од парламента да продужи ванредно стање, које је у Француској уведено после низа напада у Паризу новембра 2015, подсећа АФП.

Иначе, ванредним мерама су француској полицији дата шира овлашћења кад је реч о потрагама и хапшењима, а према првобитном плану требало је да престану да важе половином јула, наводи Ројтерс.

Ново продужење ванредног стања биће шесто по реду, примећује АП.

Макрон је одлуку о продужењу донео након јутрошњег безбедносног састанка на којем су високи званичници «размотрили последице новог терористичког напада на мере заштите како би осигурали безбедност својих сународника», наводи се у саопштењу председништва.

Нови француски председник је, такође, затражио од владе да припреми нацрт закона о трајном јачању безбедносних мера, невезано за ванредно стање.

 

Танјуг

Тагови: ; ;