Председник Доналд Трамп је у телефонском разговору са председником Филипина, Родриго Дутертем вођеном у априлу, назвао севернокорејског лидера Ким Џонг-Уна «лудак са нуклеарним оружјем,» пише Вашингтон пост, позивајући се на транскрипт разговора

Како пише Вашингтон Пост, главна тема разговора, који је одржан 29. априла, било је питање решавања ситуације са Северном Корејом.

Током разговора, Трамп је изразио задовољство што је недавна ракетна проба Северне Кореје била неуспешна, уз напомену да је «то добра вест.»

У наставку разговора, Дутерте је рекао да се Ким Џонг Ун «игра са својим бомбама, као са играчкама», наводи лист делове транскрипта разговора.

Трамп је након тога рекао:

«Не можемо дозволити да лудак са нуклеарним оружјем  буде слободан. Имамо доста ватрене моћи, више него што је има Ким Џонг Ун, 20 пута више, али ми не желимо да га користимо,»

Један од представника Трампове администрације је признао да је транскрипт разговора између двојице лидера тачан, али је одбио да коментарише како је дошло до тога да  «документ процури у јавност».

Вашингтон Пост међутим наводи, да је транскрипт разговора добио од човека који је желео да остане анониман, јер документ није намењен за објављивање.

 

Тагови: ; ; ;