Моћници на Косову раде све како би спречили истрагу ратних злочина, пише немачки лист Ноје цирхер цајтунг (Neue Zuercher Zeitung) Текст почиње причом Халила, чије је име промењено, а који је пре седамнаест година био затворен и мучен у једном логору у албанским планинама који су држали косовски борци.

«Његов прекршај је тај што је, након рата, у борби за власт подржавао једног косовског Албанца, противника ОВК. Због његове безбедности Халил мора да остане анониман. Он живи на Косову — међу онима који би да га ућуткају».

Халил је спреман да сведочи у Холандији, пред новим судом за ратне злочине на Косову, пише Ноје цирхер цајтунг:

«Побуњеници ОВК који су до данас на власти на Косову након рата су извршавали политичке атентате, држали логоре и изводили осветничке акције против Срба и Рома. Критичари кажу да се њихови западни заштитници устручавају да их позову на одговорност због очувања политичке стабилности».

Успех суда у Холандији ће, због недостатка доказног материјала, зависити од Халила и других који су спремни да сведоче против утицајних, бивши бораца. Поједини сведоци су сарадњу са тужилаштвом платили животом, други су нов идентитет потражили у иностранству.

У тексту се подсећа и на случај Агима Зогаја, бившег стражара једног логора ОВК, који је као «сведок X» 2011. године анонимно требало да сведочи против десеторице бораца ОВК.

Међу њима је и Фатмир Љимај, бивши министар, касније близак сарадник Хашима Тачија, председника Републике Косово. Они су оптужени за ратне злочине. Месец дана пре почетка суђења, Зогај је пронађен обешен у Дуизбургу. Према извештају немачких служби извршио је самоубиство. Зогајева породица тврди да је убијен. Након смрти Зогаја, Љимај — тада важан члан владајуће Демократске партије Хашима Тачија — и други оптужени, ослобођени су оптужби. Судија је Зогајеве изјаве оценио као противречене и непоуздане. Сличних оптужби Трибунал за ратне злочине Љимаја је ослободио још 2005. године. У његовој домовини га славе као хероја. Еулекс је поново одбио да изнесе став о смрти Зогаја, преноси Дојче веле писање немачког листа.

Ти случајеви илуструју изазове везане за заштиту сведока на Косову, стоји даље у тексту и додаје се да ће нов Специјални суд за Косово бити приморан на сарадњу с косовском владом у којој Хашим Тачи и даље има централну улогу. Извесног напретка, пише Ноје цирхер цајтунг, ипак има: јер се Косово 2014. године обавезало да ће истражити ратне злочине и тренутно припрема програм за заштиту сведока.

Neue Zuercher Zeitung / Превод Вести онлајн

Тагови: ; ;