Америчка рејтинг агенција Мудис (Moody’s) снизила је данас, први пут у три деценије, кредитни рејтинг Кине за задуживање у домаћој и страној валути, наводећи као разлог забринутост због гомилања дуга земље и успоравање раста, а Пекинг је ово смањење одбацио као «непримерено», извештава агенција Франс прес.
Мудис је срезао рејтинг Кине на А1 са претходног нивоа Аа3, али је изгледе побољшао са негативних на стабилне, наводи се у данашњем саопштењу агенције. Као разлог такве одлуке, агенција наводи вероватан «материјални раст» укупног дуга привреде и терет који ће то представљати за државне финансије.

Одлука Мудиса долази у време док Кина покушава да «очисти» токсичну мешавину неконтролисаног и рискантног задуживања која је годинама подстицала спектакуларан раст економије, мада неки аналитичари сумњају у спремност Пекинга да одустане од овисности о дугу, пише француска агенција.

«Смањење рејтинга одражава Мудисова очекивање да ће финансијска снага Кине донекле ослабити током наредних година, при чему ће дуг привреде наставити да расте пошто потенцијални раст успорава», објашњава агенција.

Укупни неизмирени дуг Кине порастао је на 260 одсто бруто домаћег производа (БДП) до краја 2016, а Међународни монетарни фонд је упозорио да би дужничка криза у земљи могла да «угрози глобалну финансијску стабилност», додаје Франс прес.

Влада у Пекингу је смањила свој циљ привредног раста за 2017. годину на око 6,5 посто, након привредне експанзије у 2016. години од 6,7 процената, што је најспорија стопа раста од 1990. године.

Кинеским, 13. по реду петогодишњим планом објављеним 2016. године, предвиђа се просечна годишња стопа раста од 6,5 одсто за период 2016-2020.

Мудис је, међутим, саопштио да очекује да ће кинески потенцијал раста ослабити на пет посто годишње у наредних пет година, наводећи као аргументе смањење инвестиција, убрзани пад радно способне популације и континуирани пад продуктивности.

Кинеско Министарство финансија је одбацило оцену агенције, рекавши да је Мудис користио «неодговарајућу» методу за процену ризика с којима се економија суочава.

«Преценили су тешкоће с којима се суочава кинеска привреда», пише у саопштењу министарства.

Додаје се да је у 2016. рацио укупног дуга државе према укупним средствима био 36,7 одсто, што је ниже него у водећим тржишним економијама, као и да се «распон повећања државног дуга ефикасно контролише».

RTV

Тагови: ; ;