Градски одбор СДП-а Мостар затражио је од градоначелника Мостара Љубе Бешлића да забрани одржавања скупа подршке шесторици званичника такозване Херцег-Босне осуђених у Хагу, на коме би требало да наступи контроверзни хрватски певач Марко Перковић Томпсон, који је познат по величању усташтва.

Концерт под називом «Подршка Хашким узницима» на градском стадиону под Бијелим бријегом 8. јуна организује удружење «Хрватско срце наде» из Мостара под покровитељством Хрватског народног сабора /ХНС/.

«Препознајући појаве, а забринути за будућност града, тражимо да градоначелник Љубо Бешлић, прихватајући европске норме понашања, донесе одлуку као и бројне његове колеге из Европе и забрани одржавање овог скупа под Бијелим Бријегом. У противном не преостаје нам ништа друго него позвати грађане на контра скуп, на скуп подршке правди, истини и антифашизму», саопштили су из СДП-а.

Из СДП-а подсећају да знатан део антифашистичке Европе забрањује концерте Томпсона због неофашистичке иконографије, садражаја песама и целокупне атмосфере на тим скуповима.
Позив на забрану скупа упутило је и Вијеће конгреса бошњачких интелектуалаца — подружница Мостар.
Званичници такозване Херцег-Босне — Јадранко Прлић, Бруно Стојић, Слободан Праљак, Миливоје Петковић, Валентин Ћорић и Берислав Пушић, у Хашком трибуналну су 2013. године првостепено осуђени на укупно 111 година затвора због удруженог злочиначког подухвата и злочина над бошњачким становништвом у периоду од 1992. до 1994. године.

 

 

РТРС

Тагови: ; ; ;