Тешко наоружани нападачи Исламске државе упали су у град на југу Филипина, изазивајући ватрени окршај са војском Филипина и заробљавајући већи део претежно сунитског града Марави на острву Минданао на југу Филипина.

Око 500 побуњеника ИД, локално познатих као «Мауте» и «Абу Сајаф», поставили су контролне пунктове и барикаде по граду, машући аутоматским пушкама.

Поред заробљавања болнице Амаи Пакпак, и ослобађања преко стотину затвореника из главног затвора у Маравију, те подизања црне заставе на поменутим зградама, милитанти ИД су запалили катедралу Госпе и отели свештеника Тересита Суганоба. Њега су узели као таоца, заједно са 13 других верника.

 

Њихову отмицу је данас потврдила Конференција католичких бискупа Филипина.

У међувремену, становници Маравија су позвани да остану у затвореном простору у ком су распоређене филипинске трупе и специјалне снаге, у граду и оближњем селу, а које су понов заузеле неке од изгубљених положаја.

Трупе и специјална полиција распоређени су у граду након што су становници оближњег села подигли узбуну и тражили помоћ. Појачања и даље пристижу, укључујући специјализовану 103. бригаду која води тренутни противнапад.

Председник Родриго Дутерте је у уторак прогласио ванредно стање у покрајини Миндано као одговор на побуну ИД.

«Апелујем на становнике Марави ситија да остану у својим домовима, и да легну на под ако чују пуцњаву», поручио је локални гувернер Маминтал Адионг Јуниор.

На хиљаде цивила је већ побегло из града.

Извор: Правда

Тагови: ; ;