Министарство спољних послова Македоније позвало је амбасадорку Србије Душанку Дивјак Томић да објасни присуство саветника у амбасади и припадника БИА Горана Живаљевића у парламенту Македоније када су упали и демонстранти, јавила је «Телевизија Телма».

У том министарству је, међутим, речено да састанак са Дивјак Томићевом још није реализован.

«И, зависно од садржине разговора са српском амбасадорком у Македонији, поступићемо у сагласности са Бечком конвенцијом», наведено је у македонском МСП-у.

Горан Живаљевић, официр БИА и саветник у Амбасади Србије у Скопљу, био је 27. априла у Собрању током упада насилних демонстраната.

Српски дипломата је потврдио ту информацију, али је рекао да је био по службеној дужности, да види да ли у инциденту учествују особе из Србије, навијачи или екстремисти.

Према наводима Телевизије Телма, Живаљевић је у македонски парламент ушао с групом демонстраната око 20 часова, задржао се двадесетак минута и сликао се у пленарној сали где су тада били посланици ВМРО–ДПМНЕ и део демонстраната.

Мандатар за састав Владе Македоније Зоран Заев изјавио је да с премијером Србије Александром Вучићем синоћ није разговарао о присуству Живаљевића у Собрању.

«Нисмо разговарали о томе. Разговарали смо о сарадњи. Верујем да ће заједнички службе Македоније и Србије решити то питање», рекао је Заев после вечере балканских премијера у Бриселу.

Вучић је оправдао присуство дипломате и официра БИА у Собрању, рекавши да је «његов посао да извештава из те земље».

 

Бета

Тагови: ; ; ; ; ;