Како РТ сазнаје, Америчка агенција за међународни развој обезбедила је новчана средства за промоцију реформи у области медија у Србији. Нацрт је постављен на сајту за јавне набавке америчке владе. Према том документу, сврха пројекта је стварање економски одрживог независног медијског сектора. Међутим, неки српски посланици сматрају да је то у ствари покушај да се изврши притисак на власти да преусмере свој курс ка НАТО-у.

Америчка државна агенција за међународни развој Ју-Ес ејд (USAID) планира да лобира за реформу српског законодавства у области медија, о чему пише на сајту за јавне набавке САД.

Помоћ на амерички начин
Америчка влада је недавно издвојила новац (износ није наведен. — РТ) за овај пројекат. Његова сврха је, како пише у документу «побољшање» постојећег српског законодавства у области медија.

«Сврха пројекта Јачање активности медијских система (Strengthening Media Systems Activity) је да се побољшају правни, регулаторни и економски услови за рад медија у Србији», наводи се у документу.

«Недавно спроведена системска реформа у медијском сектору није донела жељени резултат, јер није довела до појаве економски одрживог медијског сектора у земљи и одрживог модела за развој медија у тржишним условима», наводи се у документу.

Пројекат неће утицати само на новинаре и издаваче, већ и на «лица и организације које се залажу за слободу штампе», маркетинг компаније и пи-ар агенције, као и «државне органе који их регулишу.»
Покретање пројекта је планирано после 6. септембра.

Адвокати слободе
У Ју-Ес ејду сматрају да тренутна економска ситуација у Србији онемогућава независност и објективност локалних српских медија.

Извршилац уговора треба да промовише законодавне иницијативе и да доприноси промени тржишних услова у области медија у Србији. Он ће, такође, бити у обавези да шири «партнерство с медијским сектором» земље. Извршилац треба да уједини локалне медије како би иницирао покретање реформи.

Биће образована и мрежа «адвоката слободе» – људи и организација које ће помагати извршиоцу у лобирању за промене у законодавству.

У њој ће бити «традиционални медији», «међународни партнери» и друга лица заинтересована за «квалитетну државну управу», «владавину закона» и «ступање Србије у ЕУ».

У документу је, такође, указано да је извршилац дужан да „доприноси развоју бројне, разгранате мреже активиста који се залажу за слободу штампе и оних који учествују у процесу реформисања медијског сектора“.

Представник Ју-Ес ејда у Србији није одговорио на питања РТ-а колико ће бити издвојено новца за пројекат и како ће српске информативне агенције моћи да га добију.

Није први покушај
Ово није први пут да САД покушава да врши утицај на српске медије. 2013. је иста ова америчка државна агенција покренула пројекат вредан 248.000 долара за «јачање и подршку демократском развоју Србије посредством ширења медијске писмености и независног новинарства».

Члан Скупштине Србије Дејан Мировић је рекао да је лобирање за медијску реформу везано за притиске на председника Александра Вучића.

«Мислим да ће кренути јака кампања за чланство Србије у НАТО. Све анкете у Србији показазују да је 70-80% становништва против НАТО-а. Председник Србије је раније рекао да су људи против уласка у Алијансу, али ако желимо да брзо уђемо у Европску унију, неопходно је да се мисли и о НАТО-у», рекао је посланик.

Он такође сматра да притисак који се врши на Вучића може бити због планова изградње руске базе у Нишу.

Спољни утицај
Притисак на лидера земље Вучића је био евидентан и током априлских протеста у у Србији. На скуповима су присуствали млади људи и студенти. Демонстранти су носили транспаренте на којима је писало «Против диктатуре» и «Доле Вучић!».
Тада су неки медији у Србији објавили да протесте финансира познати амерички милијардер Џорџ Сорош.

Млади који су учествовали на протестима су такође тражили већу слободу медија.

Важно је напоменути да у Београду постоји неколико издања која активно критикују политику легитимног руководства Србије. Неки од примера таквих издања су БИРН, Крик и Инсајдер. РТ није успео да добије коментаре на ову тему од тих медија.
Инсајдер је активно подржавао демонстранте и редовно медијски покривао акције априлских протеста.

«Учесници митинга «Против диктатуре» захтевају крај ауторитарне владавине, фер изборе, децентрализацију земље…», пише на сајту Инсајдера.

БИРН такође веома често критикује власт у Србији. Важно је напоменути да је у онлајн издању Бирна на листи партнера наведена агенција «Глас Америке», а као спонзори су наведени — Национални фонд за демократију (енгл. National Endowment for Democracy, иначе, организација непожељна у Русији) и Је-Ес ејд (USAID).

Русија се у више наврата залагала за стабилност у Србији. Тако је портпаролка руског Министарства спољних послова Марија Захарова, након априлских протеста у Србији позвала да се спречи дестабилизација земље.

«Примећујемо да у демократској и пријатељској Србији постоје сви потребни капацитети за спровођење грађанских права, укључујући слободу изражавања и окупљања. Важно је да се сви проблеми реше искључиво у складу са законом. Надамо се да ће све политичке снаге у земљи имати одговоран приступ и да неће дозволити да дође до дестабилизације у земљи», рекла је тада Захарова.

 

Тагови: ; ; ;