Становнике рејона Украјине су претходно напали украјински радикалеи огорчени због табли са натписима на мађарском језику.

Посланик Народне скупштине Мађарске, заменик председника Одбора за иностране послове, заменик шефа фракције «За бољу Мађарску» Мартон Генгеши је коментарисао нападе на мађарске активиста у Закарпатју.

ЕКиевска политика према мађарској мањини у Закарпатју је дрсак, цинична и инфантилна. Ако Украјина не признаје да је мултиетничка, мултиконфесионална и мултинационална држава, и ако наставити са оваквим изузетно арогантним ставом, који је у 21. веку је потпуно неприхватљив, онда украјински политичари заправо копају гроб Украјини као националној држави», рекао је Генгеши.

Он је истакао да Мађари живе у Закарпатју много векова, а раније им је било дозвољено да говоре на свом језику.

«Западне земље покушавају да дођу у Украјину и интегришу Кијев у своју сферу утицаја. Али, шта ми видимо: Украјина игнорише међународно право и Повељу, која штити права националних и етничких мањина. Ово је нечувено», закључио је заменик.

Подсећамо, пре неколико дана украјинска радикална група «Братство» напала је људе које сматрају мађарским сепаратистима.

Тагови: ; ;