Републикански кандидат за амерички Конгрес из Монтане Грег Џанфорте терети се за прекршајни напад након што га је новинар «Гардијана» Бен Џејкобс оптужио за физички напад у ноћи уочи специјалних избора за попуњавање једног места у Представничком дому САД.

Канцеларија шерифа у округу Галантин, у америчкој савезној држави Монтана, издала је захтев за појављивање пред судом неколико сати након што је новинар америчког издања листа Гардијан објавио путем Твитера и током интервјуа на телевизији да га је Џанфорте подигао и бацио на земљу током догађаја у оквиру предизборне кампање у Боземану, пренео је Ројтерс.

Напад се догодио након што је Џејкобс поставио питање о здравственој нези, преноси АФП.

Џејкобс је објавио аудио-снимак иницидента у којем му Џанфорте наводно поручује –-
«Последњи пут када си овде дошао урадио си исту ствар. Губи се одавде!».

Полиција је саопштила да испитује четири сведока у вези са инцидентом.

«Бен је ушао у просторију где је локална телевизијска екипа била постављена за интервју са Џанфортеом. Одјеном, чуо сам јак тресак и видео Бенова стопала у ваздуху док је ударао у под», рекао је репотрер Базфида Алексис Левинсон.

Из кампање Џанфортеа навели су у саопштењу да се инцидент догодио док је он давао одвојени интервју у приватној канцеларији.

«Новинар Гардијана Бен Џејкоб ушао је у канцеларију без дозволе, агресивно уперио диктафон у Грегово лице и посчео да га спопада питањима», наводи се у саопштењу. Како се додаје, Џејкобс је замољен да напусти просторију.

«Након што је замолио Џејкобса да спусти диктафон, Џјекоб је одбио. Грег је онда покушао да зграби телефон који му је уперен у лице. Џејкобс је ухватио Грега за зглоб и окренуо се од Грега погуравши обојицу ка земљи», наводи се у саопштењу.

Уколико буде осуђен, Џанфортеу прети максимална казна од 500 долара и шест месеци затвора.

Канцеларија шерифа саопштила је да повреде новинаре не испуњавају правне услове за кривични напад, наводи АП.

 

Извор: РТС

Тагови: ; ; ;