Пољска премијерка Бета Шидло поручила је да Пољска неће прихватити да је Европска унија уцењује да прима избеглице, да одбија да учествује «у лудилу» бриселских елита и утопији отворених граница.

Премијерка Шидло је позвала Брисел да се после напада у Манчестеру дигне са колена јер ће, како је оценила, у супротном убудуће свакодневно оплакивати своју децу.

«Имам довољно храбрости да поставим политичким елитама у Европи питање: Куда идете? Куда смераш, Европо? Дигни се са колена, тргни се из летаргије јер ћеш у супротном убудуће свакодневно оплакивати своју децу», казала је пољска премијерка током дебате у Сејму.

Посланици пољског парламента расправљали су о сасвим другим темама – о смењивању пољског министра одбране Антонија Маћеревича на захтев опозиције и о бруталности пољске полиције поводом афере због убиства једног Пољака електричним шок-пиштољем током бруталног саслушања у Вроцлаву.

Беата Шидло је оптужила европске званичнике да заслепљени политичком коректношћу не виде највећу претњу по европско заједништво, како је рекла, утопију неконтролисаног отварања граница, јавља пољска државна телевизија ТВП.

«Пољска не пристаје ни на какве уцене од стране ЕУ. Нећемо учествовати у лудилу бриселских елита. Ми желимо да помажемо људима, не политичким елитама. Влада странке Право и правда сматра да је помоћ најефикаснија тамо где је проблем почео. Желимо да помажемо и повећаћемо хуманитарну помоћ», поручила је премијерка Шидло.

Пољску опозицију оптужила је да захтевом да се смени министар и да се истражи афера у вези са бруталношћу током саслушања у пољским полицијским станицама угрожава безбедност Пољака и Пољакиња, посебно након терористичког напада у Манчестеру.

«Безбедна Пољска је велики задатак и не сме се злоупотребљавати за текуће политичке изгреде. Не сме се то радити, мир и безбедност не смеју никада да буду таоци политичког цинизма. Ми обнављамо постепено безбедност и нећемо допустити да пољска деца не могу безбедно да оду у клуб, школу или на игралиште», рекла је пољска премијерка.

Опозициона странка Савремена поднела је вечерас захтев Одбору за етику Сејма (пољског парламента) да премијерку казни због вређања савезника и партнера у Европи и тога што, како је наведено, срамно повезује терористички напад у Манчестеру са расправом о смењивању министра одбране.

«Не може то тако да буде да пољска премијерка вређа све – опозицију, Пољаке, Пољакиње, Европљане. Беата Шидло постаје пољска Марин ле Пен», казала је посланица Јоана Шојринг Вилус, јавља пољска приватна телевизија ТВН24

Извор РТС

Тагови: ; ; ;